Conform declaratiilor ministrului secretar de stat Victor Paul Dobre, din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, colegiile uninominale din judetul Galati au fost constituite si aprobate de Comisia de Cod Electoral. Avem 9 colegii pentru Camera Deputatilor si 4 pentru Senat.

Victor Paul Dobre a precizat ca acestea au fost trimise la Ministerul de Interne, urmand ca la sfarsitul lunii sa fie prezentate Guvernului pentru a se da o hotarare.

'Comisia de cod electoral le-a aprobat, in momentul de fata sunt transmise la Guvern, respectiv la Ministerul de Interne, la departamentele care le conduc si urmeaza ca in cursul saptamanii viitoare sa le definitivam, sa le facem forma de prezentare si sper ca pe data de 30 iulie sa le prezentam Guvernului, conform legii sa dam o hotarare de guvern', a precizat Victor Paul Dobre.

Tot dupa declaratia acestuia, in municipiul Galati vor fi patru colegii uninominale pentru deputati, delimitate pe zone. 'In linii mari va incepe de undeva de la nivelul strazii Saturn, strada Brailei, bulevardul Cosbuc si tot ce e in jos spre Valea orasului e primul colegiu uninominal pentru deputati. In partea de sus vor fi trei colegii uninominale, unul centrat cu precadere pe cartierul Dunarea, al doilea zona dintre cartierul Dunarea si cartierul Aviatiei cum ii spunem noi, cu Siderurgistilor, al treilea cu precadere in cartierul Aviatiei', a precizat secretarul de stat.

Cat priveste modul in care se va vota, regula va fi ca la alegerile locale, fiecare votand in colegiul de care apartine. Vor fi doua buletine de vot, unul pentru Camera Deputatilor si unul pentru Senat.

Reguli ca la carte

Tot dupa declaratiile lui Victor Paul Dobre, dupa terminarea operatiunilor de votare se stabilesc, asa cum se facea pe legea veche, numarul mandatelor intregi pe care le ia fiecare partid. Ce ramane merge la Bucuresti in 'cosul' national de unde se va redistribui si se va stabili numarul mandatelor din fiecare judet ce revin fiecarui partid.

'Se aseaza in ordinea voturilor obtinute in colegiu si se distribuie corelat partidul, cate mandate are si ordinea in care se afla. In fiecare colegiu uninominal de deputati sau de senatori, un partid sau o alianta sau o organizatie care are dreptul sa participe la alegeri nu poate depune decat o singura candidatura. In situatia in care, din varii motive, un parlamentar, un deputat sau senator nu-si duce la bun sfarsit mandatul, in colegiul respectiv se organizeaza alegeri partiale, nu mai urca altcineva. Deci nu urca urmatorul de la partid. In colegiul respectiv se organizeaza din nou alegeri, cel mai bine plasat castigand', a mai precizat Victor Paul Dobre.