PNL depune, astazi, o motiune simpla privind clauzele acordului cu FMI si pregateste alta pe cercetare.
Liberalii vor sa fructifice ultimele saptamani ale sesiunii parlamentare. PNL va introduce in perioada imediat urmatoare doua motiuni simple: o motiune simpla pentru publicarea acordului cu FMI si alta pe cercetare.
"In cadrul Biroului Permanent Central s-a decis sa depunem o motiune la adresa ministrului de Finante, prin care sa solicitam publicarea imediata a acordului cu FMI si cu celelalte institutii internationale care crediteaza Romania", a declarat, astazi, Bogdan Olteanu, la iesirea de la BEC.
Potrivit liberalului, prin motiunea care urmeaza sa fie depusa la Camera Deputatilor, PNL va solicita obligarea Guvernului sa faca public acordul cu FMI, acordurile cu CE, cu BERD si celelalte institutii finantatoare "de indata", astfel incat "adevarul sa fie cunoscut, iar opozitia si opinia publica sa poata sa judece daca e un acord bun sau rau, daca va trebui sa inapoiem 20 de miliarde de euro si sa renuntam la o serie intreaga de avanataje si servicii publice pentru un motiv bun sau rau".
Deputatul liberal a explicat motivele pentru care PNL a initiat demersul si anume nevoia de transparenta si de acces la informatii de interes public, in conditiile in care Romania ar fi singura tara "din lume" care nu si-a facut publice intelegerile cu FMI, necesitatea discutarii oportunitatii acordului si a modului in care a fost incheiat si asumarea responsabilitatilor in ceea ce priveste consecintele economice, sociale si fiscale ale acestui acord. "Toate aceste lucruri trebuie asumate politic.
In acest moment, Guvernul ascunde aceste lucruri in spatele unui acord cu FMI pe care nu l-a facut public", a sustinut el. La randul sau, deputatul PNL Alina Gorghiu a anuntat ca liberalii pregatesc si o motiune simpla in domeniul cercetarii.
"Romania nu va iesi din criza daca nu va reinvesti resurse financiare importante in aceste domenii. Suntem singura tara din UE care isi reduce bugetul cercetarii cu 70%, in conditiile in care toate celelte tari din UE isi cresc acest procent pe cercetare in perioade de criza", a criticat deputatul PNL.
Gorghiu a mentionat ca la sedinta Grupului parlamentar din Camera Deputatilor se va discuta despre stabilirea directiilor pe care se va merge in cadrul acestei motiuni, pentru a fi depusa lunea viitoare. De asemenea, PNL pregateste o motiune simpla la Senat pe tema apararii.