Organele statului au confirmat distrugerea nelegala a taberei pentru tineret de la Calafat, sesizata de Gazeta de Sud. Inspectoratul de Stat in Constructii Oltenia (ISC) a descoperit o serie de nereguli si urmeaza sa-i arda la conturi
pe vinovati.

Contractul de modernizare a taberei de la Calafat dintre Directia pentru Tineret Dolj si Dova Construct Impex, in valoare de peste 900.000 de lei, nu a fost respectat de nici una dintre cele doua parti. Un control al ISC Oltenia, desfasurat la fata locului, a confirmat ceea ce scrisese si Gazeta de Sud inca de acum trei saptamani: cabanele din tabara au fost rase de SC Dova Construct Impex SRL fara baza legala. Intr-un raspuns trimis GdS, Inspectoratul in Constructii precizeaza ca anumite obligatii contractuale nu au fost respectate. "Conform contractului de lucrari nr. 701/4.05/2009 (...) achizitorul are obligatia de a obtine toate autorizatiile si avizele necesare executiei lucrarilor, iar la capitolul 14 (...) se precizeaza ca executantul trebuie sa notifice achizitorului si Inspectiei de Stat in Constructii data inceperii efective a lucrarilor. Aceste obligatii contractuale nu au fost indeplinite de nici una dintre parti", se arata in raspunsul ISC. Inspectoratul confirma faptul ca DJT Dolj a tratat contractul cu Dova doar ca pe o metoda de a umple conturile firmei aflate in anturajul consilierului judetean liberal Cosmin Enea. "Terenul in suprafata de 3.128 de metri patrati aferent Centrului de vacanta a fost transmis cu titlu gratuit din domeniul public al municipiului Calafat in domeniul public al statului prin hotarare de consiliu. Pana in prezent, protocolul de predare-primire nu a fost incheiat si semnat", spune ISC. Desi nu avea nici un drept de interventie asupra taberei, DJT Dolj a semnat totusi procesul-verbal de predare a amplasamentului. "In acest document se face referire la obiectul (casuta) C4, precizandu-se ca se impune si demolarea acesteia, desi lucrarile aferente nu au fost cuprinse in documentatie", precizeaza Inspectia in Constructii. Cu alte cuvinte, DJT nu avea voie sa fie de acord cu demolarea si construirea cabanelor, intrucat contractul semnat cu firma constructoare prevedea doar "lucrari de reparatii generale si de renovare". In plus, nici capitolul din bugetul Directiei nu permitea autoritatii aflate in subordinea Ministerului Tineretului si Sportului sa cheltuiasca bani pentru constructii noi, ci doar pentru renovarea celor existente deja. Dovada ca DJT una a semnat si alta dorea sa faca este certificatul de urbanism 73 din 22 mai, emis de Primaria Calafat pentru Directie in vederea obtinerii autorizatiei de construire a trei casute P+M respectiv de desfiintare a trei casute P, dupa cum se arata in nota de constatare a ISC Oltenia.
Conducerea DJT
facea pe proasta

Bulibaseala din documentatie pare sa fi speriat si firma R-Cons Consult, angajata de DJT pe post de diriginte de santier. "Cu adresa 103 din 29 mai, R-Cons Consult solicita beneficiarului sa prezinte autorizatia de desfiintare si pe cea de construire. Raspunsul (Directiei - n.r.) 1031 din 12 iunie la aceasta solicitare contine intrebarea daca este strict necesara demolarea cladirilor, intrebare de prisos, avand in vedere ca de acest lucru s-a stiut la formularea temei de proiectare, la receptia documentatiei de proiectare, la predarea amplasamentului si la formularea cererii pentru certificatul de urbanism", arata nota ISC. Raportul Inspectiei demonstreaza ca fosta conducere a DJT Dolj facea pe proasta si intreba lucruri pe care le stia dinainte. In aceeasi zi, in alta adresa, dar purtand acelasi numar de inregistrare, DJT recunoaste ca nu detine autorizatiile legale, dispune sistarea lucrarilor si suspenda contractul de consultanta. Explicatia pentru care Directia si-a dat seama ca a gresit este simpla. In momentul formularii raspunsului, la conducere nu se mai afla directorul liberal Adrian Lusca, ci Andi Dunoiu, care nu dorea sa fie scos tap ispasitor pentru neregulile comise de altii. Dandu-si seama ca lucrurile au luat o intorsatura urata, Primaria Calafat, condusa de liberalul Mircea Guta, a cerut sistarea lucrarilor, iar R-Cons Consult a solicitat incetarea contractului de prestari servicii cu DJT. Directia, condusa de Andi Dunoiu, a decis oprirea lucrarilor pe 3 iulie, lucru constatat si de ISC Oltenia la fata locului. Rezultatele controlului Inspectoratului in Constructii sunt preliminare, iar momentan, vinovatii nu au fost sanctionati.
La loc comanda

Dincolo de amenzi sau vinovatii, un lucru este cert. Cabanele din tabara Calafat au fost distruse, ceea ce impiedica organizarea oricarui eveniment pentru tineri. In ultimii ani, aici se desfasura, de exemplu, o tabara de folk. Actuala conducere a DJT a precizat ca, pana la lamurirea tuturor aspectelor, vrea ca tabara sa fie reconstruita pe cheltuiala firmei Dova Construct. "Am facut adresa catre Dova Construct sa repuna tot ce a fost acolo in situatia anterioara, sa reamplaseze casutele pe vechile amplasamente si sa refaca infrastructura. Eu nu am nici o legatura cu aceasta licitatie, de aceea am facut o nota catre minister in care am prezentat situatia. Nu am primit nici un raspuns", a declarat Andi Dunoiu, directorul coordonator.
"Am facut adresa catre Dova Construct sa repuna tot ce a fost acolo in situatia anterioara, sa reamplaseze casutele pe vechile amplasamente si sa refaca infrastructura. Eu nu am nici o legatura cu aceasta licitatie, de aceea am facut o nota catre minister in care am prezentat situatia. Nu am primit nici un raspuns".
Andi Dunoiu, director coordonator Directia pentru Tineret Dolj