Conducerea Uniunii Civice Maghiare (UCM) din Odorheiu Secuiesc a anuntat ca va incepe la sfarsitul acestei saptamani sa stranga semna-turi pentru inregistrarea Uniunii ca partid politic. „Adversarul nostru politic, UDMR, de doua ori ne-a impiedicat sa pornim la alegeri.
Intr-un stat democratic, dreptul la alegere si validarea dreptului la alegere este un drept fundamental politic, dar, din nefericire, in Romania, acesta nu este respectat“, au precizat reprezentantii UCM Odorheiu Secuiesc. Pe de alta parte, conducerea UCM Sfantu Gheorghe nu a fost de acord cu decizia UCM Odorheiu Secuiesc deoarece actiunea de strangere de semnaturi trebuia demarata peste doua saptamani de catre toate organizatiile locale ale Uniunii. Presedintele UCM Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat ca „regreta ca exista si organizatii care se poarta excentric, fiindca decizia initiala a fost ca toate organizatiile locale sa porneasca in aceasta actiune in acelasi timp“.
Pentru a se putea inregistra ca partid care sa poata participa la alegerile parlamentare, UCM trebuie sa adune 25.000 de semnaturi din 15 judete si in Bucuresti, pentru fiecare judet fiind necesare minimum 300 de semnaturi. Noul partid se doreste o alternativa la UDMR, dar merge tot pe linia infiintarii unui sistem institutional autonom in Transilvania. (Nicoleta Nicolae)