Autonomistii maghiari, prin vocea Uniunii Civice Maghiare, a Consiliului National Secuiesc si a Asociatiei Tineretului Maghiar din Transilvania, au adoptat in comun un memorandum in care solicita, printre multe altele, eliminarea definitiei de stat national unitar, cu ocazia modificarii Constitutiei Romaniei.
In memorandum, liderii celor trei organizatii maghiare fac referire la mai multe documente internationale, la drepturile de baza ale omului, la rapoartele de tara de pana acum in care sunt nominalizate cerinte nerealizate, respectiv la programele si documentele organizatiilor semnatare. Printre solicitarile enuntate de UCD, CNS si ATMT se numara eliminarea definitiei de stat unitar national cu ocazia modificarii Constitutiei Romaniei si in locul acesteia sa fie introdus ca Romania este un stat multinational.
De asemenea, se cere ca in Constitutie sa fie inclusa reorganizarea teritorial-administrativa a tarii, in sensul ca locul actualelor judete sa fie luate de unitati administrative mai mari, cu atributii mult mai largi, si care vor juca si rolul regiunilor de dezvoltare.

"Cetateni de rangul doi pe pamantul stramosilor"

Totodata, se solicita si modificarea legii partidelor politice in sensul ca aceasta sa nu ingradeasca dreptul la asociatie si sa asigure si inregistrarea partidelor regionale care sa reprezinte teritorii mai mici.
Cele trei organizatii maghiare cer Guvernului sa inceapa imediat tratativele cu Consiliul National Secuiesc, respectiv cu organizatiile din Secuime ale UDMR si UCM, in scopul asigurarii cadrului juridic adecvat infiintarii ¥inutului Secuiesc ca regiune autonoma.
In acelasi timp, se solicita Guvernului sa inceapa tratativele cu Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, respectiv cu UDMR, pentru elaborarea unui proiect de lege care sa asigure autonomie personala maghiarilor din Transilvania. "Pana cand aceste revendicari nu vor fi rezolvate, membrii comunitatii maghiare din Romania se simt ca cetateni de rangul doi pe pamantul stramosilor", se mai arata in memorandumul semnat de presedintii celor trei organizatii.