Dupa ce a fost atacat din toate partile pentru promovarea ideii de autonomie teritoriala, presedintele UDMR, Markó Béla, gaseste tot felul de justificari legate de nevoia acuta de descentralizare. El nu-si face iluzii privind posibilitatea Coalitiei de a adopta modificari ale Constitutiei sau ale legislatiei care sa prevada instituirea autonomiei teritoriale, dar a precizat ca va trebui reorganizata administratia.
Aratand ca nu l-au bucurat criticile si atacurile la adresa UDMR si a sa dupa adoptarea declaratiei de la Miercurea Ciuc, Markó Béla a sustinut ca este nevoie de dezbateri si de clarificari in problemele interetnice. El a reluat afirmatiile potrivit carora comunitatile romanesti au nevoie de diferitele forme de autonomie si de descentralizare. Markó Béla a sustinut ca programul UDMR contine, inca de la inceput, dezideratul autonomiei, comunitatea maghiara avand interesul, potrivit acestuia, de a realiza autonomia culturala si autonomia administrativ-teritoriala.
"De ce are nevoie intreaga societate de aceste forme de autonomie? Fiindca suntem convinsi ca, conform ideilor de descentralizare, trebuie sa construim o societate in care deciziile sunt luate cat mai aproape de comunitatile care sunt atinse, care sunt vizate de deciziile respective", a afirmat presedintele Uniunii.
In ceea ce priveste autonomia administrativ-teritoriala, Markó Béla a subliniat ca "Romania este o tara multiculturala, cu regiuni care au specific propriu" si de aceea este nevoie ca multe dintre decizii sa fie adoptate in "sanul comunitatilor respective".

"Condamnati la colaborare"

In ceea ce priveste criticile aduse de unii parteneri din Coalitie la adresa declaratiei adoptate sambata la Miercurea Ciuc, Markó a sustinut ca pentru imbunatatirea relatiilor interetnice este nevoie de "dialog" si "colaborare" cu partidele romanesti. El a mentionat ca "rezolvarea problemei interetnice este un proces care are diferite etape", mai multi politicieni sustinand, conform lui Markó, ca toate problemele legate de minoritati au fost deja rezolvate. Tergiversarea adoptarii Statutului minoritatilor este, potrivit aprecierilor sale, un exemplu edificator in acest sens.
In plus, colegilor din Coalitie care i-au cerut sa-si dea demisia din Guvern el le-a recomandat ca, "in loc de a baga zanzanie", sa incerce realizarea unei colaborari cat mai bune. "Deocamdata, suntem condamnati la colaborare. Nu avem alte formule", a mai completat el.

UDMR va promova si un proiect al autonomiei

Pe de alta parte, senatorul UDMR Puskas Balint a declarat ieri ca Uniunea va promova o lege a autonomiei teritoriale, probabil dupa adoptarea Legii Statutului minoritatilor. "Nu stiu exact cand vom promova acest proiect, dar face parte din programul UDMR", a adaugat senatorul.
In legatura cu legile autonomiei, el a spus ca in primul rand trebuie adoptata legea minoritatilor nationale, care include autonomia culturala, dupa care trebuie lucrat la proiectul de lege a autonomiei teritoriale, care va fi depus in Parlament. "Trebuie sa incercam. Poate vor trece un an, doi, cinci, vom vedea...", a spus Puskas.
Conform acestuia, pentru a putea inainta si adopta o lege a autonomiei locale este nevoie de modificarea Constitutiei, iar acest lucru trebuie sa fie primul pas.