Alianta PNL-PD a mai trecut printr-o situatie delicata. Traian Basescu a reusit sa convinga pe toata lumea ca are mai aproape de suflet social-democratia decit politica liberala, democratii au un sef de serviciu secret, iar PNL asteapta momentul potrivit pentru a-si lua revansa. Dupa cum se stie deja, pesedistul George Maior si pedistul Claudiu Saftoiu au fost ieri investiti in functiile de director la SRI, respectiv SIE. Interesant este insa ca, desi seful statului a vrut in fruntea SRI un pesedist, parlamentarii penelisti l-au sustinut pe candidatul PD. "La nivelul grupului s-a decis sa-l sustinem pe Saftoiu si sa votam negativ pentru George Maior. Asta pentru ca noi, liberalii, nu vom putea sustine niciodata PSD", ne-a declarat ieri deputatul PNL de Galati Emil Strunga.

Comisar la schimb

La fel de interesant e si ca Basescu a precizat ca este foarte probabil ca functia de comisar european al Romaniei sa fie ocupata de un liberal sau un democrat. Legat de aceasta declaratie senatorul Paul Pacuraru, consilier al premierului Tariceanu, ne-a declarat ca nu poate fi vorba de un "schimb" politic. "Nu este vorba despre nimic de genul acesta. Cel care va reprezenta tara noastra in Comisia Europeana va fi un profesionist. Nu se va tine cont in mod special de culoarea politica pentru desemnarea candidatilor pentru functia de comisar din partea Romaniei", ne-a declarat Paul Pacuraru.

Precizam ca procedura de desemnare a comisarilor este urmatoarea: presedintele CE trimite o scrisoare premierului. Acesta propune trei persoane, iar presedintele CE este cel care alege persoana cea mai potrivita. Urmeaza audierea persoanei respective in comisiile de specialitate ale Parlamentului European si apoi votul in plen.

Liberalii au mai pierdut o lupta in fata fostului, si totusi actualului, sef al democratilor, Traian Basescu. Se pare insa ca sint sanse mari ca penelistii sa primeasca ceva pentru a uita mai repede ca in fruntea SRI se afla un pesedist. Totusi trebuie subliniat ca in politica nimic nu e ceea ce pare.