Coalitia PNL-PD-UDMR s-a aflat in fata primului mare hop in
Parlament dupa iesirea de la guvernare a conservatorilor.
Functiile de vicepremier si de ministru al Economiei au ramas vacante prin iesirea PC de la guvernare, in timp ce la Ministerul Agriculturii a fost demis Gheorghe Flutur.
Grupul parlamentar al PRM a solicitat ieri in plenul Parlamentului, ca noii membri ai Guvernului care vor fi investiti pe locurile lasate libere in Executiv de reprezentantii PC sa fie supusi aprobarii Camerei Deputatilor si Senatului. Senatorul PRM Virginia Vedinas a declarat, inainte de dezbaterile la proiectul bugetului de stat pe 2007, ca prin iesirea PC de la guvernare s-a schimbat componenta politica a Guvernului si, potrivit articolului 85 din Constitutie, acest lucru impune ca noii ministri sa fie numiti de presedintele Romaniei, la propunerea prim-ministrului si cu aprobarea Parlamentului. Si PSD a aratat ca noii ministri care vor fi investiti pe locurile lasate libere in Executiv de reprezentantii PC trebuie sa fie aprobati de Parlament, intrucat s-a modificat configuratia politica a Guvernului.
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD), a declarat, tot ieri, ca a fost sunat de presedintele Traian Basescu, seful statului anuntand ca va trimite azi o scrisoare Parlamentului in care va solicita votarea de catre Parlament a noilor ministri, propusi de PNL si PD.
"Se schimba configuratia politica a Guvernului. Pe cale de consecinta, nu se mai poate face numirea lor de catre presedintele Romaniei, la propunerea prim-ministrului", a aratat Vacaroiu, explicand de ce potentialii ministri nu vor depune marti juramantul la Palatul Cotroceni
Presedintele Senatului si cel al Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, au precizat, dupa intalnirea cu presedintele tarii, ca Parlamentul va vota doar propunerea de ministru al Economiei, urmand ca seful statului sa semneze nominalizarile pentru Ministerul Agriculturii si pentru functia de ministru de stat.
Aceasta solutie a fost gasita prin implicarea "tuturor factorilor constitutionali: presedintele Romaniei, prim-ministrul, presedintii celor doua Camere, cu consultarea Curtii Constitutionale", a aratat Olteanu.
"La Ministerul Economiei, post care a apartinut lui Codrut Seres, a venit o propunere de la PD. Pe cale de consecinta, premierul trimite maine (n.r. - miercuri) Parlamentului o scrisoare cu nominalizarea, care va fi audiata in comisiile economice si de industrie si va fi audiat, pana joi la pranz. Luni, pe 11 decembrie, in plenul celor doua Camere, va fi supus votului, prin vot secret cu buletin", a completat Vacaroiu.
El a precizat ca Varujan Vosganian nu va fi audiat de Parlament, pentru ca el nu va ocupa locul de vicepremier al conservatorului Bogdan Pascu, ci al democratului Gheorghe Pogea, ramas vacant dupa demisia acestuia. In cazul lui Vosganian s-a convenit ca nu se pune problema unei schimbari a compozitiei politice. "Celalalt post detinut de PC, prin domnul Bogdan Pascu, de comun acord, s-a hotarit ca acest post sa nu fie ocupat pentru moment. El ramane post vacant, iar daca in ianuarie sau februarie se va face o propunere, va trece prin aceeasi procedura. Postul revine PD, el trebuie sa faca nominalizarea si a decis sa nu o faca. Parerea mea este ca se va desfiinta postul", a explicat Vacaroiu.
Varujan Vosganian si Dan Motreanu au fost propusi de liberali pentru postul de vicepremier, respectiv de ministru al Agriculturii. La randul lor, democratii
l-au nominalizat pe actualul secretar de stat in MAI Mircea Toader la portofoliul Economiei si Comertului.
Conform articolului 85 din Constitutie, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament. Potrivit alineatului 2 al aceluiasi articol, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului.
"Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea prim-ministrului", mai prevede articolul 85 din legea fundamentala.