In contextul rezultatelor alegerilor si al calculelor firesti care se fac, se pare ca viitoarea guvernare se contureaza ca o noua alianta. O posibila varianta pentru alcatuirea guvernului este UDMR, cu care poarta discutii atat Uniunea PSD+PUR, cat si Alianta "D.A.”. Pe de alta parte, PRM avertizeaza ca o asemenea coabitare guvernamentala nu poate reprezenta decat un pericol pentru Romania. Parerea a fost reiterata si de vicepresedintele PRM Lucian Augustin Bolcas, care a avut amabilitatea de a acorda cotidianului "Replica” un interviu.

Reporter: Domnule Augustin Bolcas, conform scorurilor electorale obtinute la aceste alegeri, nu vom avea parte nici in acest mandat de o guvernare monocolora ci de o noua alianta. Preferata pentru coabitarea guvernamentala este UDMR, petita atat de Uniunea PSD+PUR cat si de Aliata "D.A.”. PRM se declara insa net impotriva cooptarii UDMR la putere. De ce?
Augustin Bolcas: Trebuie sa avertizez inca din start ca orice guvernare care se va alia si va conta pe prezenta UDMR a devenit la ora actuala ingrozitor de periculoasa. UDMR deja a recunoscut ca alianta, cu toate guvernarile de pana acum (si cu cea pesedista si de cea cederista) nu si-a urmarit decat propriile sale interese - subliniez, propriile sale interese, si nu cele ale comunitatii maghiare pe care pretinde ca ar reprezenta-o. Comunitatea maghiara din Romania are o serie intreaga de deziderate pe care le consider normale si pe care pot sa le discut oricand. Este vorba de conservarea identitatii etnice si culturale, de dezvoltarea invatamantului de toate gradele - in contextul insa al invatamantului romanesc care exista pe teritoriul statului nostru national unitar. In schimb, UDMR promoveaza in primul rand interese iredentiste. Daca ati observat, pana acum, atat la anterioara guvernare pesedista cat si la cea cederista, UDMR a folosit politica pasilor marunti si incet, incet a inceput sa-si realizeze scopurile. S-a ajuns astfel pana la palma cumplita ce a fost data, in primul rand pe obrazul guvernarii, dar si pe obrazul tarii, prin ridicarea statuii ucigasilor unguri la Arad. La ora actuala, daca urmariti cu atentie mesajul electoral promovat in primul rand de Marko Bela in calitate de candidat la Presedintie, veti constata ca ei au alt obiectiv deschis si declarat: este vorba de autonomie. Nu a existat candidat al UDMR care sa nu vorbeasca despre autonomie, imbracand aceasta bomboana otravita in tot soiul de ciocolate si poleieli care mai de care mai europene. Nu exista insa decat un singur sens al autonomiei pe care o solicita UDMR, iar acesta este de neacceptat. Mai este de remarcat - desi a trecut aproape neobservat - faptul ca Marko Bela, candidat la presedintia Romaniei, a declarat de multe ori ca el este ardelean si maghiar, dar niciodata ca ar candida in calitate de cetatean al Romaniei. Procedand astfel, Marko Bela nu a facut altceva decat sa incerce delimitarea Ardealului de Romania si delimitarea minoritatii maghiare din componenta statului unitar roman. De aceea afirm ca cel care se va alia cu UDMR la aceasta ora va plati cu pretul unei bucati din teritoriul tarii aceasta alianta si pofta de a fi, cu orice pret, la guvernare. Autonomia ce ne-o propune UDMR nu este una europeana. Europa unita este Europa natiunilor si noi vrem sa intram ca o natiune unitara in aceasta Europa, cu o Romanie care sa fie rotunda ca un mar pe harta Europei complexe. Cu riscul de a ma repeta, afirm inca o data ca pericolul unei aliante cu UDMR este ingrozitor si nu stiu cine va indrazni sa mearga pana la aceasta limita.
Rep.: Deocamdata, este evident ca atat PSD cat si Alianta "D.A.” sunt dispuse la un mariaj cu UDMR. Ce poate face PRM, cu cele 13-14 procente ale sale, in acest caz?
A.B.: Simplu, nu-i va lasa.
Rep.: Cum?
A.B.: In primul rand, fata de actuala configuratie a esicherului politic rezultata de pe urma acestor alegeri frauduloase, nu poate sa existe nici un guvern care sa reziste votului PRM. Daca se va face un Guvern Mircea Geoana, vom vota alaturi de Alianta "D.A.” impotriva acestui guvern si nu va fi investit. Daca se va face un guvern Tariceanu, vom vota impreuna cu PSD impotriva acestui Guvern care nici el nu va fi investit. Doua neinvestituri inseamna alegeri anticipate.
Rep.: Parasind granitele romanesti, trebuie mentionat si sprijinul declarat de care se bucura UDMR din partea PPE, blocul politic dominant in Parlamentul European. Prin urmare, orice alianta cu UDMR va avea binecuvantarea Bruxelles-ului. Cum va reactiona PRM in aceasta situatie, se va ridica impotriva Uniunii Europene?
A.B.: In primul rand, aceasta sustinere a PPE nu este atat de ferma pe cat o considerati, este mult mai nuantata si eu sunt convins ca ea nu o sa mearga niciodata pana la limitele pe care incearca sa le atinga acum UDMR. De fapt, UDMR nici nu are vreo limita - e suficient sa ne gandim doar la sfruntarea cu care Gyorgy Frunda declara ca, in Romania, nici un partid nu se va putea alia cu PRM pentru ca nu-l lasa Bruxelles-ul, o atare afirmatie fiind o porcarie, o minciuna si dovada unei infatuari si a unei obraznicii sfidatoare la adresa poporului roman - de aceea si avertizez asupra pericolului care planeaza asupra oricarei aliante incheiate cu UDMR