Presedintele Traian Basescu a criticat dur PSD si l-a acuzat ca incearca sa blocheze integrarea la termen in Uniunea Europeana a Romaniei. El sustine ca are documente privind interventiile PSD in acest sens la Bruxelles.

Actiunile interne si externe ale PSD l-au enervat pe presedintele Basescu. Aflat ieri la Craiova, unde a participat la reuniunea primarilor din principalele orase balcanice, presedintele Basescu a acuzat PSD ca duce o campanie teribila pentru ca Romania sa rateze integrarea. El a afirmat ca PSD incearca prin a€žinterventii si scrisoria€œ la Bruxelles sa blocheze aderarea la termen a Romaniei la UE.
a€žPe ei ii intereseaza doar blocarea activitatii. Va asigur, si spun cu document in acest sens, ca PSD desfasoara o teribila campanie pentru un esec in intentia Guvernului de a materializa dreptul nostru de intrare in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Prin interventii, prin scrisori. Se duc la Bruxelles si desfasoara o adevarata campanie pentru a bloca accesul Romaniei la 1 ianuarie 2007 pentru ca interesul lor este sa aiba motivatii sa atace Guvernul. Nu ii intereseaza interesul celor 22 de milioane de romania€œ, a declarat Basescu.

Consultari pentru deblocarea crizei din Parlament

Basescu a sustinut ca schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului constituie in continuare o necesitate, fiindca PSD, atunci cand nu detine puterea, incearca sa blochezee activitatea institutionala. a€žPentru a putea sa dea senzatia ca isi mai pot mentine structurile in teritoriu au nevoie ca numarul doi si numarul trei in stat sa fie reprezentanti ai PSD. Din acest motiv, actiunea majoritatii de a schimba sefii celor doua Camere este necesara. Nu pot aprecia in cat timp se va intampla acest lucru, dar o consider absolut necesara pentru ca PSD sa piarda intr-adevar puterea si sa fie asezat acolo unde ii e locul, in Opozitiea€œ, a afirmat Basescu.
Pentru a debloca activitatea din Parlament, Basescu a anuntat ca va organiza marti o consultare cu partidele. a€žReluam consultarile si prefer sa discut cu fiecare partid in parte. Deblocarea Parlamentului e necesara. In realitate, PSD doreste sa aiba motive de atacuri la adresa Puterii in ideea unei eventuale ratari a integrarii la 1 ianuarie 2007. Eu va pot spune cu certitudine ca acest obiectiv nu se va rataa€œ, a spus Basescu.

Alegerile anticipate, moment ratat

Presedintele este convins ca declansarea alegerilor anticipate se poate inscrie in a€žcapitolul momente ratatea€œ, apreciind ca cine mai sustine necesitatea lor da dovada de naivitate politica, in conditiile in care urmeaza publicarea rapoartelor de tara pentru Romania. In opinia sa, alegerile anticipate nu ar mai trebui sa reprezinte o prioritate a actualei guvernari. a€žAlegerile anticipate nu sunt o chestie uitata. Daca le declansam atunci cand am spus eu, acum sapte luni, acum eram in pragul alegerilor si puteam sa intram in iarna linistiti. Acum alegerile anticipate nu mai sunt o prioritate. Cine insista asupra declansarii alegerilor in conditiile celor doua rapoarte de tara da dovada de naivitate politicaa€œ, a spus Basescu

Mircea Geoana: a€žDeclaratii iresponsabilea€œ

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a raspuns atacurilor lui Traian Basescu catalogadu-le drept a€žiresponsabilea€œ. a€žEste clar ca presedintele Romaniei este incapabil sa recunoasca propriul esec, esecul Coalitiei pe care o conduce pentru indeplinirea principalului nostru obiectiv national: integrarea europeana. Lasitatea il face pe presedintele Basescu sa arunce responsabilitatea pe umerii PSD. Este o declaratie antieuropeana, asa cum a fost intreaga politica externa promovata de T.B. de la preluarea mandatului. Este clar ca Basescu nu este presedintele tuturor romanilor, este din pacate in continuare presedintele PD. Luni, Biroul Permanent al PSD va analiza, din perspectiva grava a acestor declaratii, oportunitatea participarii la consultarile de saptamana viitoare de la Cotrocenia€œ, a declarat Geoana.