Suspectul, ale carui
fotografii au fost difuzate de presa, a fost identificat drept Ogun Samast, in varsta de 17 ani, originar din Trabzon, in nordul
Turciei, au precizat cele doua posturi de televiziune.
El a fost arestat la ora locala 23:00 (23:00 ora Romaniei), la gara rutiera din portul Samsun de la Marea Neagra, in timp ce se pregatea sa plece spre Trabzon. Suspectul purta asupra lui arma cu care l-ar fi impuscat pe Hrant Dink, a precizat procurorul local Ahmet Gulcinar, citat de CNN-Turk.
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a confirmat arestarea de la Kizilcahamam, un oras de langa Ankara, unde a avut loc, sambata, o reuniune a formatiunii sale politice, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP).
Potrivit CNN-Turk, tatal tanarului a fost cel care a telefonat politiei pentru a anunta ca persoana care apare in imaginile difuzate de televiziuni este fiul sau.
Politia a difuzat sambata imagini provenind de la camerele de supraveghere ale unui magazin de pe strada unde a fost impuscat Hrant Dink, care il infatisau pe un tanar brunet, imbracat cu o vesta de blugi si avand pe cap un fes alb. El tine ascuns sub vesta un obiect, care pare a fi un pistol.
Tatal presupusului asasin si unul dintre prietenii acestuia au fost transferati la Istanbul, pentru a fi interogati, a adaugat CNN-Turk, fara a preciza unde se aflau acestia.
Suspectul a fost vineri in birourile saptamanalului bilingv turco-armean Agos, unde lucra Hrant Dink, cu trei ore inainte de atac, a precizat guvernatorul Istanbulului, Muammer Guler, citand declaratiile de la politie ale secretarelor publicatiei.
El a declarat ca este student la universitatea din Ankara si a cerut sa-l vada pe Hrant Dink, intalnire care i-a fost refuzata. Cand una dintre secretare a iesit doua ore mai tarziu, acesta se afla inca in fata sediului publicatiei, situat in cartierul cosmopolit Sisli, in plin centru al partii europene a Istanbulului.
Presa a acuzat Guvernul ca nu a protejat o persoana care scrisese in articolele sale ca primeste mesaje de amenintare si de ura. Asasinarea acestui intelectual care a criticat atitudinea oficiala a Turciei fata de masacrul armenilor, comis in Anatolia in timpul Imperiului Otoman, calificat drept un "tradator" de extrema dreapta pentru ca a numit acest masacru "genocid", a creat o unda de soc pe intregul teritoriu al tarii.
In pofida controverselor, Hrant Dink a starnit admiratia multora prin devotamentul sau pentru cauza dialogului turco-armean, care l-a determinat sa denunte vehement in octombrie propunerea de lege franceza privind incriminarea negarii genocidului armean.
Condamnand in unanimitate asasinatul, considerat o "rusine nationala", cotidienele turce au cerut sambata cititorilor lor sa asiste in masa la funeraliile lui Hrant Dink, prevazute pentru marti.
Presedintia germana a Uniunii Europene s-a declarat "bulversata de asasinarea lui Hrant Dink si si-a exprimat convingerea ca "autoritatile turce vor face rapid lumina in acest caz".
Mai multe sute de persoane s-au reunit sambata la locul incidentului, purtand lumanari si depunand flori langa portretul jurnalistului.
In Franta, care are cea mai importanta comunitate de armeni din Europa, Miscarea impotriva rasismului si pentru prietenia intre popoare (MRAP) a emis un comunicat, in care si-a exprimat "emotia si nemultumirea" fata de asasinarea lui Hrant Dink, victima "curajului si a tenacitatii sale", potrivit organizatiei.