Judecatorii Curtii Constitutionale au validat ieri hotarirea adoptata de Parlament privind suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte al tarii. Dupa cum se stie, Traian Basescu a fost suspendat de parlamentari din functia de presedinte cu 322 de voturi "pentru" si 108 "impotriva", iar dupa aflarea votului majoritatii parlamentare seful statului a anuntat ca va ramine in functie pina la validarea deciziei Parlamentului de catre Curtea Constitutionala.

Procedura de suspendare a fost initiata de PSD, care l-a acuzat pe Traian Basescu de incalcarea in mod repetat a Constitutiei. Tehnic, dupa votul din Parlament, presedintele Basescu avea doua posibilitati: fie isi anunta demisia, fie accepta suspendarea.

"Nu va demisiona"

Fostul secretar de stat Mircea Nicu Toader ne-a declarat, imediat dupa aflarea deciziei Curtii Constitutionale, ca presedintele Traian Basescu nu va demisiona. Asta pentru ca seful suspendat al statului nu vrea sa riste ca cei din PSD, PC si PNL sa-i interzica, printr-un act normativ ce ar putea fi elaborat, sa mai candideze la urmatoarele alegeri prezidentiale. In ciuda declaratiilor facute de conservatori si pesedisti, democratul galatean este convins ca nimic din ceea ce spun liderii partidelor care l-au suspendat pe presedinte nu trebuie luat ca fiind ceva serios. "Nu cred ca va demisiona. Si-a schimbat pozitia pentru ca 'baietii' se pregatesc sa-i interzica participarea la viitoarele alegeri prezidentiale. Aceasta modificare de legislatie poate fi realizata pentru ca in Constitutie nu exista nimic care sa-l protejeze pe seful statului in acest sens. Despre ceea ce au declarat social-democratii si liberalii nu pot sa spun decit ca eu am incredere doar in ceea ce vad scris", ne-a declarat presedintele Organizatiei Judetene PD, Mircea Toader.

Liberalii au alte griji decit demisia lui Basescu

Deputatul liberal Emil Strunga a declarat ieri ca presedintele Traian Basescu "a generat un scenariu apocaliptic, incercind sa acrediteze ideea ca, fara el, tara ar inceta sa mai functioneze. Prioritatea PNL in acest moment este actul de guvernare. Principala noastra preocupare este sa asiguram functionarea institutiilor statului in perioada urmatoare pentru ca reformele economice si sociale pe care ni le-am asumat prin programul de guvernare sa poata fi duse la indeplinire", a spus parlamentarul galatean.

Emil Strunga a mai spus si ca joi au fost darimate doua mituri: mitul invincibilitatii si mitul consecventei cu sine insusi a lui Traian Basescu.

"Hai sa ne apucam si de alte treburi"

Conservatorii cred ca toata povestea cu suspendarea lui Basescu trebuie rezolvata cit mai repede pentru ca intreaga clasa politica trebuie sa-si intoarca privirea spre economia nationala. "Daca Basescu demisioneaza, ne vom pregati de alegeri anticipate si de campania electorala. Daca sefului statului nu va demisiona, atunci intr-o luna de zile vom avea referendum, iar Basescu va merge singur in fata electoratului. Indiferent care dintre aceste variante va avea loc, povestea trebuie sa se termine cit mai repede si sa ne concentram asupra economiei. Salariile sint in continuare mici, iar pensionarii inca mai asteapta majorarea valorii punctului de pensie", ne-a declarat si purtatorul de cuvint al PC, deputatul Bogdan Ciuca.

"Concurs de inventat minciuni"

Deputatul PSD Dan Nica ne-a declarat ieri ca democratii au inceput sa inventeze tot felul de povesti pentru a-l scuza pe Basescu ca nu si-a dat demisia. Liderul social-democrat ne-a spus si ca presedintele suspendat al Romaniei ar trebui sa fie barbat si sa anunte public ca nu vrea sa-si mai dea demisia, iar daca ar face asta nimeni nu ar avea ceva de comentat.

"Am auzit acea poveste amuzanta referitoare la dorinta noastra de a-l impiedica pe Basescu sa mai candideze pentru fotoliul de presedinte. Niste minciuni. Niciodata nu ne-am gindit la asa ceva. Lucrurile sint clare acum. Vom avea referendum, iar cetatenii vor decide daca Basescu va ramine presedinte sau va fi destituit. Am inteles ca, pentru luni, PD pregateste un miting. Sper ca cetatenii galateni nu vor cadea in aceasta capcana", ne-a declarat liderul social-democrat.

Galatenii nu au facut miting pro-Basescu

Ieri sustinatorii lui Traian Basescu de la Galati au incercat sa organizeze un miting la ora 16.00 in zona monumentului de linga Teatrul Dramatic. In consecinta, jandarmii si reprezentantii presei galatene au intrat in priza. Toti erau pregatiti sa asiste la o actiune de amploare pro-Basescu. Din pacate a fost vorba de o alarma falsa. Galatenii nu s-au ingramadit sa-l sprijine pe cel care pina mai ieri era presedintele tuturor romanilor.

Presedintele ales al romanilor este, incepind de ieri, suspendat din functie. In ciuda acestui lucru Traian Basescu nu s-a grabit sa-si dea demisia, iar liderii celor mai importante partide de pe scena politica s-au grabit sa explice lipsa de reactie a fostului presedinte.