Suspansul asupra candidatului democrat-liberal la Primaria Constanta se prelungeste parca la nesfarsit. Cu toate ca, teoretic, mai sunt doar putin mai mult de trei luni pana la alegerile locale, PD-L nu si-a desemnat inca omul care sa-l doboare pe Mazare. Nu se stie daca este o strategie a PD-L, care se bazeaza pe o din ce in ce mai probabila amanare a alegerilor sau o lipsa de cadre, cert este ca cel mai mare partid din Romania nu si-a desemnat candidatul in nici unul din marile orase ale tarii, dupa cum ne-a atras atentia si senatorul Dorel Onaca. Acesta considera ca nu este nici o graba in luarea unei decizii, pe de o parte pentru ca miza este enorma si odata facut pasul, nu se mai poate da inapoi, iar pe de alta parte pentru ca este aproape sigur ca alegerile vor fi amanate. Cu sau fara voia sa, senatorul Onaca s-a trezit democrat-liberalul cu cele mai mari sanse de a-l invinge pe Radu Mazare; sondajele oficiale si discutiile de culise il avanseaza din ce in ce mai des in aceasta ipostaza, de candidat al PD-L la Primaria Constanta.
Senatorul PD-L de Constanta Dorel Onaca a ajuns in sondajele si calculele electorale fara voia sa, dupa cum a recunoscut chiar el. Nu vrea sa semene discordie intre o organizatie judeteana si una municipala care oricum s-au remarcat, de-a lungul timpului, doar printr-o inclestare fratricida care le-a costat, iata, in prag de alegeri, absenta unui contra-candidat serios al lui Mazare. De aceea a refuzat sa se implice pana acum in bucataria interna a PD-L Constanta, preferand politica la nivel mare, fie ca era vorba despre Parlamentul Mondial, al carui membru a devenit vara trecuta, fie despre sustinerea lui Traian Basescu in momentele referendumului. A venit in Constanta doar in "misiuni" umanitare, cu apa pentru camine si spitale in timpul caniculei, cadouri pentru copii de Pasti, 1 Iunie si Craciun, refuzand, de fiecare data, sa comenteze situatia PD-L-ului local.

Candidatul PD-L la Primaria Constanta va fi anuntat la sfarsitul lui februarie

Cu toate acestea, Onaca ne-a declarat ca are incredere deplina in democrat-liberalii constanteni, fiind convins ca cel care va fi desemnat candidat va fi si cel mai bun si ca il va sustine fara rezerve. "Oricine are dreptul sa candideze, dar lucrurile nu sunt deloc atat de simple, mai ales pentru Constanta. Trebuie privit in perspectiva europeana, de acum, trebuie sa se stie ce isi doresc constantenii, care sunt strategiile de dezvoltare, cum se vor aduce fonduri comunitare, pentru ca, iata, cei care sunt acum la primarie nu s-au miscat deloc in aceasta privinta, nu au facut nimic", ne-a declarat Onaca. Senatorul a recunoscut ca nu este deloc multumit de cum arata acum Constanta si este convins ca se pot face mult mai multe pentru acest oras. Candidatul PD-L va trebui sa fie acea persoana capabila sa faca aceste schimbari si mai ales sa-l bata pe Mazare; iar acest candidat va fi anuntat, din cate cunoaste senatorul Onaca, undeva la sfarsitul lunii februarie. Intarzierea este cauzata de realizarea unui studiu foarte complex, care sa indice, pe langa sondajul sec, generator de procente si asteptarile, problemele si starea de spirit a constantenilor. Dupa finalizarea acestui studiu, conducerea centrala a PD-L si cea constanteana se vor intalni pentru analiza rezultatelor, urmand ca cel ce va fi desemnat candidat sa fie ales de comun acord, in functie de procentele din sondaj si capacitatea de a se mula pe asteptarile constantenilor, asa cum au reiesit ele din studiul aflat acum in desfasurare. "Din cate stiu, peste 70% dintre constanteni nu-l mai vor primar pe Mazare. Tragedia este ca din acestia, 85% au declarat ca nu se vor prezenta la vot. Asta inseamna ca anul 2008 este cel mai propice pentru o schimbare, dar si ca Mazare nu are acum contracandidat, el va castiga doar prin absenta unui adversar puternic", ne-a mai spus Onaca. Senatorul a refuzat sa faca si cel mai mic comentariu cu privire la eventuala sa candidatura, precizand ca asteapta finalizarea studiului sociologic si discutiile de dupa. Cu toate acestea, s-a aratat convins de faptul ca PD-L Constanta va gasi candidatul capabil sa-l invinga pe Mazare, incheind cu o exprimare care lasa locul oricarei interpretari: "As fi onorat sa am si eu o contributie la castigarea Primariei Constanta".