DeCeNews: Frunda, convins că presedintele Basescu va merge la Bruxelles

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat, miercuri, la RFI, ca Romania trebuie sa fie reprezentata intotdeauna de premier la Consiliul European, insa este convins, dupa cum il cunoaste pe presedintele Traian Basescu, ca "dumnealui va merge la Bruxelles".
"La Consiliul European, Romania trebuie sa fie reprezentata intotdeauna de seful Guvernului, de primul-ministru. Uniunea Europeana nu este subiect de drept international public. O reprezentare a statului inseamna ca presedintele republicii sa reprezinte tara noastra cu un alt subiect de drept public international, adica cu un alt stat in relatii bilaterale, cu o organizatie care are acest statut, Natiunile Unite, NATO, de exemplu, dar UE nu este un subiect de drept public international. Comisia Europeana, unde trebuie sa mearga premierul este un factor decizional interguvernamental, care adopta doua tipuri de acte juridice: directivele si deciziile Comisiei Europene. Aceste directive si decizii urmeaza a fi aplicate de fiecare stat membru, potrivit propriei Constitutii, fie de Parlament, prin adoptarea legilor, fie prin Guvern, pentru ca sunt hotarari guvernamentale interguvernamentale", a afirmat, miercuri, senatorul Gyorgy Frunda, considerand ca reprezentarea de pana acum a Romanie de catre presedinte a fost doar "o interpretare personala a lui Traian Basescu", necontestata de fostii prim-ministrii din ultimii ani.
Cat despre declaratia de marti a Parlamentului, care il mandateaza pe premierul Victor Ponta sa reprezinte Romania la Consiliul European de la Bruxelles, din 28 iunie, senatorul UDMR a explicat ca nu poate fi atacata la Curtea Constitutionala:
"Acesta este punctul slab al deciziei. Eu cred ca daca majoritatea voia, trebuia sa adopte o hotarare, care sa poata fi atacata la Curtea Constitutionala si aceasta sa se pronunte", a precizat Frunda.
In opinia sa, declaratia Parlamentului are "o greutate politica indubitabila", dar "problema e ca ea nu are efecte juridice. Adica ce se intampla daca partea careia nu-i convine decizia nu o respecta? Este o simpla declaratie. Trebuie gandit un al doilea pas, care sa aiba efecte juridice. Eu m-as gandi sa adopt o hotarare a Parlamentului, sa spun vazand ce a declarat Parlamentul si care a fost reactia presedintelui, Parlamentul isi clarifica declaratia, o face juridic obligatorie, printr-o hotarare in care sa spuna ca presedintele, oricine ar fi el, reprezinta Romania la nivelul NATO, ONU, in relatiile bilaterale, iar in domeniul economic, al problemelor sociale, in relatiile interguvernamentale sau la Comisia Europeana, statul roman este repreprezentat de prim-ministru, cu mandat general sau cu mandat special pentru fiecare dintre aceste intalniri", a explicat senatorul UDMR.
In lipsa trecerii la cel de-al doilea pas, Gyorgy Frunda este convins ca presedintele Traian Basescu nu va renunta la decizia sa de a merge la Bruxelles, pe 28 iunie.
"Cunoscandu-l pe presedintele Basescu, sunt convins ca dumnealui va merge. Daca va merge si premierul Ponta, are dreptul sa faca acest lucru, sunt convins ca presedintele va incerca sa-si dovedeasca superioritatea institutionala, pe care o are in interpretarea propriei sale persoane asupra Constitutiei si sa vorbeasca cu el sau chiar sa aiba anumite gesturi care sa dovedeasca acest lucru, asa cum s-a comportat la Washington, cand ministrul de Externe, Andrei Marga, vorbea audientei. Mi-e frica de un asemenea scenariu, trebuie evitat, pentru ca un asemenea comportament, pe langa faptul ca arunca o pata critica asupra persoanei respective, va fi si un semn de slabiciune institutionala a Romaniei, care trebuie evitat", a atras atentia senatorul UDMR.
Pentru ca situatia sa nu degenereze, Gyorgy Frunda considera ca este "nevoie de un dialog direct intre presedinte si premier, cu expertii lor in drept constitutional si cu analisti politici, in care sa se inteleaga si ar fi cel mai normal lucru, presedintele cand si unde merge in numele Romaniei, premierul cand si unde merge in numele tarii noastre. Daca acest lucru nu se intampla, atunci trebuie rezolvata problema institutional, prin adoptarea unei hotarari, a unui act normativ, care sa poata fi judecat de catre Curtea Constitutionala si sa avem o decizie definitiva".