Senatoarea Elena Mitrea l-a interpelat pe ministrul Muncii Familiei si Protectiei Sociale, Claudia Boghicevici. Obiectul interpelarii: Unde sunt normele de aplicare a legii pentru copiii cu autism?

Datorită faptului ca la conducerea acestor ministere s-au perindat mai multi ministri, cu riscul de a deveni agasanta pentru specialistii din ministere care vor raspunde si acestei interpelari, mă simt obligată să aduc si la cunostinta d-voastra faptul ca există o lege pentru persoanele cu autism in vigoare de la 1.01.2011 si inaplicabilă din lipsa normelor de aplicare pentru care ministerele pe care le conduceti sunt direct responsabile.
Va rog să ne faceti cunoscut punctul dumneavoastra de vedere cu privire la acest lucru, unde se află in acest moment normele metodologice de aplicare a legii 151/2010 si in ce stadiu, stiut fiind ca la inceputul anului trecut ele au existat, au fost puse in dezbatere, au fost contestate de către societatea civila, mai putin consultata, desi legea prevede participarea lor si apoi retrase pana la aceasta dată.
Normele de aplicare asa cum au fost prezentate, au fost elaborate doar cu contributia ministerului sănătatii si cu implicatie zero din partea ministerelor muncii si educatiei. Fac aceasta precizare deoarece pe langă normele de aplicare, cele trei ministere conform legii, au si alte obligatii pe care trebuie sa le implineasca impreuna, iar datorita faptului ca nu exista relatii de subordonare intre ministere, niciunul nu isi asuma responsabilitatea.
In acest sens, am propus completarea Legii nr.151/2010, pentru care solicit sustinerea si participarea dumneavoastra directa avand in vedere faptul ca este o problema care treneaza de prea mult timp. Sunt convinsa ca dialogul cu toti factorii implicati poate aduce lamuriri, fie si in parte.
Avand in vedere ca exista si va trebui implemantata, Strategia Nationala pentru Integrare Sociala si Profesionala a Persoanelor cu TSA, document elaborat prin finantare europeana de Romanian Angel Appel in parteneriat cu Ministrul Muncii Familiei si Protectiei Sociale, ca exista o munca a organizatiilor neguvernamentale cu rezultate concrete la care d-na ministru Boghicevici a fost martora saptamana trecuta cand a declarat ca va solicita elaborarea normelor de aplicare a Legii nr.151/2010 in regim de urgentă, vă propun si solicit, in numele sustinatorilor, doamnă Claudia Boghicevici, să preluati conducerea grupului de lucru si sa fixati o prima intalnire a factorilor responsabili, cu atat mai mult cu cat s-a discutat acest lucru si la Comisia de Sanatate din Senat unde se afla o propunere de completare a legii care necesita puncte de vedere, dar in principal dialog.
Va rog sa stabiliti si sa ne comunicati data unei intalniri comune, organizata la Parlament, cu participarea celor trei ministere si institutii responsabile in aplicarea acestei legi, cu angajamentul meu personal de a asigura participarea organizatiilor neguvernamentale implicate dar si a parlamentarilor sustinatori ai legii .