Presedintele Traian Basescu, aflat in vizita oficiala in Uniunea Serbia si Muntenegru, i-a indemnat pe romanii din Serbia sa fie uniti, pentru ca drepturile sa le fie protejate si pentru ca statul roman sa-i poata sprijini, si le-a dat ca exemplu de unitate minoritatea maghiara din Romania.
ßeful statului a vizitat ieri Catedrala Ortodoxa Romana "Inaltarea Domnului" din Varset, unde s-a intalnit cu romani din Serbia. Presedintele le-a spus celor prezenti in biserica ca Romania cunoaste problemele cu care minoritatea romana din Serbia se confrunta.
"Nu fac observatii nimanui, doar constat, am reusit sa fim doua organizatii de romani, cea a romanilor si cea a romanilor vlahi. Aceasta tara despre care vorbiti, Vlahia, nu exista. Exista una singura care se numeste Romania si Romania isi poate intinde protectia ei asupra minoritarilor romani din Serbia", a argumentat Basescu.
El le-a spus celor prezenti ca statul roman, pentru a proteja interesele minoritatii din Serbia, trebuie sa aiba ca partener de dialog o singura organizatie reprezentantiva a minoritarilor romani, nu doua, ca in prezent.

UDMR, exemplu de unitate

Traian Basescu le-a dat romanilor prezenti ca exemplu de unitate minoritatea maghiara din Romania, care desi este framantata de dispute interne este reprezentata in fata autoritatilor de un singur organism, UDMR, astfel putand sa-si protejeze eficient drepturile pe care Romania le confera acestei minoritati "la standarde europene".
ßeful statului le-a mai spus romanilor prezenti la Varset ca unitatea le este necesara si pentru ca statul roman sa-i poata sprijini pentru recunoasterea in Serbia a Bisericii Ortodoxe Romane. "O Serbie crestina si ortodoxa nu poate sa refuze recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane pe teritoriul sau", a apreciat presedintele tarii. Problema recunoasterii de catre Serbia a Bisericii Ortodoxe Romane a reprezentat unul dintre subiectele pe care seful statului roman le-a abordat cu omologii sai in cadrul vizitei oficiale in Uniunea Serbia si Muntenegru.