Vestea ca presedintele PD-L, Emil Boc, a dizolvat organizatia judeteana de la Galati i-a pus pe jar pe democrat-liberali pentru ca s-a intamplat lucrul de care se temeau cel mai mult: Marius Necula, care a intrat in organizatia democratilor pe usa din dos, odata cu fuziunea dintre PD si PLD face tot posibilul pentru a-i lua locul lui Mircea Toader.

Despre Marius Necula se pot spune multe, dar lucrul cel mai evident este acela ca este avid de putere. De-a lungul timpului a stiut sa se infiltreze in cele mai influente cercuri, fiind interesat de tot ceea ce ii poate crea oportunitatea de a pune mana pe un post de pe urma caruia sa poata profita.

A intuit ca politica ii poate deschide multe usi, asa ca a

intrat in politica si in scurt timp a reusit sa puna mana pe un post de vicepresedinte al PSD. Incet-incet a reusit sa ajunga subprefect, apoi prefect. Numai ca visul lui a fost sa fie primar, asa incat a incercat sa-l inlature pe Nicolae de la conducerea organizatiei municipale pentru ca astfel sa se poata nominaliza singur pentru functia mult visata. Cum nu i-a reusit, a incercat un puci in 2004, care nu i-a reusit, asa incat a fost marginalizat in partid si, in cele din urma, a fost nevoit sa-l paraseasca.

La momentul acela declara sus si tare ca se dedica activitatilor din zona societatii civile si ca nu mai este interesat de politica. Numai ca nu s-a putut tine de cuvant pentru ca, nu-i asa, fara politica nu este putere... Asa se face ca, profitand de o situatie tulbure in PLD, a pus mana pe organizatie si imediat a fost ales presedinte al acesteia, pentru ca in organizatie ramasesera doar oameni fideli lui. Cei care il cunosteau bine au ales sa plece, in mare parte, la PD.

Necula, in campanie cu interlopii

Ceea ce se zvonea la vremea respectiva in PLD, si anume ca s-a aliat cu exponenti ai lumii interlope, a devenit evident chiar in ziua alegerii sale in functia de presedinte al PLD, cand, fara a se sfii de prezenta liderilor Stolojan si Flutur, s-a afisat alaturi de un grup de persoane dubioase, in frunte cu Marian Ivan.

Nu a fost o simpla intamplare, lucru care s-a vazut ulterior, chiar in campania electorala de luna trecuta, cand Marius Necula a iesit pe strazile Galatiului alaturi de Marian Ivan si alti exponenti ai lumii interlope. Hummer-ul lui Marian Ivan, condus chiar de acesta, a defilat in coloana de campanie a candidatului Marius Necula pentru presedintia Consiliului Judetului pe toate strazile orasului, in ciuda faptului ca unii colegi de partid i-au atras atentia asupra faptului ca strica imaginea partidului.

Numai ca pentru Marius Necula nu a contat decat demonstratia de putere, nu si imaginea PD-L. La fel cum pentru el nu a contat nici faptul ca unii dintre cei mai vechi oameni din PD se temeau sa mai calce in sediul partidului si au ales sa nu se implice deloc in campanie pentru a nu risca sa discute macar in contradictoriu cu "omul bun" care avea asa un "spate".

Scopul scuza mijloacele

Dorinta fostului sef al PLD de a deveni sef al PD-L a fost cunoscuta inca din momentul in care s-a decis fuziunea, pentru ca Necula nu s-a sfiit sa o spuna deschis de cate ori a avut ocazia. Acum, cand lui Mircea Toader i se analizeaza activitatea si rezultatele de la alegerile locale, Necula nu poate pierde ocazia de a da din coate si de a face ceea ce stie el mai bine: sa sape pana da de putere.

Trecutul ii atarna insa ca o piatra de moara in CV. Nu e vorba de CV-ul roz-bombon postat pe internet si scris cu litere de-o schioapa pe pliantele electorale, ci de cel pe care il cunoaste toata clasa politica. Nimeni nu a uitat de jocurile de culise practicate de acesta in PSD si de afacerile dubioase in care s-a asociat cu persoane controversate.

E de notorietate faptul ca Necula a fost asociat cu Maricel Pacuraru, un controversat om de afaceri, si ca printre cei cu care s-a aliat pentru a face afaceri erau doi capi ai Politiei si chiar directorul Bancii Dacia Felix.

Va mai aduceti aminte de celebrul caz al bancii Dacia Felix?! Pentru a se disculpa Maricel Pacuraru a declarat la acea vreme ca a intrat in asociere cu acesti oameni influenti absolut intamplator, ca 'a fost ideea lui Marius Necula sa facem o societate de valori mobiliare' si ca nu a stiut de cei trei de la inceput. Daca poate crede cineva acest lucru...

Oricum, despre Marius Necula se poate spune orice, numai ca nu-si cunoaste intresul, nu. Si, pentru a-si atinge scopul, se foloseste de orice si de oricine. De-a lungul timpului a pozat intr-un apropiat al societatii civile, infiintand cateva ONG-uri, dar ulterior s-a vazut ca nu a urmarit decat sa se foloseasca de oameni din toate categoriile sociale.

Fundatia "Milenium", spre exemplu, a fost folosita pentru ca una dintre firmele familiei sale sa obtina un spatiu in care functionase o gradinita de stat. Cladirea, monument de patrimoniu de pe strada Domneasca, fusese revendicata cu mult timp in urma, dar Necula a avut grija ca exact inainte de alegerile din 2004, deci pe vremea cand era prefect, sa fie retrocedata familiei care o revendicase. Intr-un timp foarte scurt noii proprietari au vandut totul familiei Necula, la un pret "confidential".

Un alt ONG, "Miscarea independenta", a fost infiintat imediat ce a iesit din PSD. Se lauda atunci ca nu va mai face politica, ba chiar ca vrea ca prin aceasta structura sa le dea cu tifla politicienilor. Numai ca n-a putut sta prea mult in zona societatii civile si a intrat iar in politica, iar de "Miscarea independenta" si-a mai amintit doar in campanie.

Acum vrea sa fie uns lider PD-L si face tot ce-i sta in putere pentru a-si atinge scopul. Se aude ca Gheorghe Stefan, care se ocupa de reorganizarea filialei, i-a propus postul fostului prefect Mihai Capra, fost liberal. Si, apropo de liberali: colegii din PD-L ai lui Marius Necula nu au uitat ca acesta negocia cu PNL, acum cateva luni, trecerea in tabara lor pentru a candida la Primarie.

In fond, nu conteaza doctrina si partidul. Conteaza doar sa pui mana pe putere.