Raportorul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) Leo Platvoet considera ca proiectul ucrainean de construire a unui canal navigabil pe unul dintre bratele Deltei Dunarii ar putea avea "efecte grave si ireversibile" asupra ecosistemului.
Leo Platvoet a intreprins o vizita in Delta Dunarii in perioada 27-31 octombrie, prilej cu care a intocmit un proiect de raport ce precizeaza ca organizatii precum Comisia Europeana sau Comisia Internationala pentru Protectia Dunarii au cerut Ucrainei, fara vreun rezultat, oprirea lucrarilor la Canalul Bistroe pana la intocmirea unui studiu de impact asupra mediului.
Raportorul APCE a mentionat ca Delta Dunarii este "unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din Europa", precum si o locatie esentiala din punct de vedere al biodiversitatii si o banca de gene naturale. Din anul 1991, Delta este inscrisa, de catre UNESCO, pe lista patrimoniului mondial, iar din anul 2000 zona a primit din partea Consiliului Europei diploma europeana pentru spatiile protejate.