Seful ANAF a lansat bomba! Persoanele instarite, dar care nu au venituri declarate va trebui sa dea socoteala Fiscului de unde au avut bani pentru masini luxoase, vile impozante si conturi bancare grase. Fiscul nu prea stie cum vor fi verificate averile persoanelor fizice, cum vor fi selectati bogatasii si nici daca averea facuta "la negru" le va fi confiscata sau doar impozitata. Ar putea aparea abuzuri, spagi, rafuieli politice sau chiar personale.

Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a aruncat pe piata un nou proiect pe care il are in vedere pentru descoperirea evaziunii fiscale. El vrea sa infiinteze un fel de Politie Fiscala, care sa verifice persoanele fizice, in mod special, si cum au facut avere fara sa aiba venituri importante. Persoanele fizice care au bunuri de valori mai mari decat banii pe care ii castiga legal vor fi verificate de Fisc, dar nu se stie momentan daca averea facuta ilegal le va fi confiscata sau doar impozitata. Sorin Blejnar a spus pentru Gandul.info ca orice persoana "cu un nivel de trai cu mult peste veniturile pe care le declara" va fi controlata de Fisc. Blejnar nu stie cum se va aplica in practica o astfel de masura. Multe intrebari raman fara raspuns pana cand cei din ANAF aduc clarificari. Cine si cum ii va selecta pe cei cu un nivel de trai peste veniturile castigate? Ce structuri se vor infiinta in cadrul ANAF pentru a permite verificarea oamenilor bogati? "Exista un proiect prin care se reorganizeaza toate structurile ANAF si, probabil, se va infiinta o structura care sa se ocupe de investigatiile fiscale legate de evaziune fiscala, inclusiv a persoanelor fizice care declara venituri mai mici la stat, dar au o anumita bunastare. Pot fi controlate toate persoanele fizice care declara venituri mici, dar care au o avere nejustificata. Nu stim exact cum se va aplica acest lucru. Nu exista nici un act normativ in acest sens", a spus Mihai Antonescu, directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.

Cu dedicatie, pentru manelisti

Se stiu categoriile vizate de viitoarea Politie Fiscala. Pana nu demult, sefii ANAF spuneau ca nu au competente sa verifice veniturile manelistilor, pentru ca Fiscul nu poate verifica persoanele fizice, respectiv nu le poate trage la raspundere. Ca manelistii sunt multi. Adica oameni care incaseaza venituri, dar nu platesc impozite. Mai sunt vizati patronii firmelor pe pierdere.
"Daca administratorul unei firme pe pierdere si cu un venit modest declarat si-a facut o vila impozanta si are o masina de lux, atunci vom merge la el sa-l intrebam de unde a avut bani sa le cumpere", mai spun oamenii Fiscului.

Fiscul are acces la conturile patronilor

Finantele au fisele fiscale ale persoanelor fizice si stiu ce venituri si-au declarat oamenii. Din acest an, Fiscul are atributii sporite si poate "vedea" ce bani au in conturi potentialii evazionisti. Legislatia fiscala obliga bancile sa renunte la secretul bancar in cazul administratorilor si asociatilor firmelor. Astfel, daca Finantele le cer bancilor, acestea sunt obligate sa furnizeze inspectorilor fiscali ce conturi personale au in banci acei administratori. Daca firma lui este pe pierdere sau are o activitate modica, o cifra de afaceri nesemnificativa si un profit mic, dar patronul si-a constituit recent un depozit de 50.000-100.000 de lei, atunci omul ar putea da socoteala Politiei Fiscale, daca aceasta se va infiinta. El va trebui sa spuna de unde are banii, poate de la rude din strainatate.

Mediul de afaceri se revolta

"Daca apare o astfel de lege, atunci sa se specifice in ea sa fie verificate si averile celor de la Fisc. Cum au ei salarii de bugetari si vile si masini de milionari. E o prostie Politia Fiscala si nu se va putea aplica!", a spus un om de afaceri craiovean. Totusi, in tari europene precum Franta se pune mare accent pe declararea si impozitarea averilor personale. Orice om trebuie sa declare ce bunuri are si de unde a avut bani pentru achizitionarea lor. Daca Fiscul francez descopera ca persoana verificata are bunuri de valoare mai mare decat sumele declarate, atunci, fara discutie, impoziteaza averea in plus a omului.

Usor de zis, greu de aplicat

Va fi dificil pentru Fisc sa dovedeasca faptul ca persoanele fizice verificate s-au imbogatit ilegal. Persoanele verificate se pot prevala de faptul ca au primit o donatie, ca le-a trimis o ruda bani din strainatate sau ca locuinta nu face 400.000 de lei, ci numai 200.000 etc. Si mai dificil va fi sa se stabileasca o serie de criterii dupa care sa se efectueze verificarea persoanelor fizice. Mediul de afaceri spune ca Politia Fiscala poate da nastere la "rafuieli personale, poate chiar si politice, la polite platite unora sau altora". In plus, Fiscul ar trebui sa aiba o baza de date, cu un inventar al bunurilor pe care si le cumpara persoanele fizice, ceea ce este greu de realizat in ani buni. Insusi seful ANAF lansa ideea ca persoanele fizice sa fie verificate in functie de anumite surse "din interior sau exterior". Cu alte cuvinte, daca cineva va reclama la Fisc concurentul lui direct pe piata ca acesta ar avea venituri "la negru", atunci Politia Fiscala il va verifica pe om? Este greu de crezut.