Speriate ca ar putea sa nu mai asigure furnizarea de utilitati catre populatie, Regia Apa si Regia de Termoficare Craiova au apelat la masuri drastice, trimitand pe teren echipe de recuperatori.
Intrarea in Uniunea Europeana, preconizata crestere a preturilor la utilitati, dar si scaderea nivelului de trai sunt doar cateva dintre motivele pentru care Regia Autonoma Apa (RAA) si Regia Autonoma de Termoficare (RATf) din Banie au tras o sperietura zdravana, intensificand programul de recuperare a restantelor colosale. Echipele de recuperatori din cadrul celor doua institutii au decis sa apeleze la masuri mai "agresive" pentru a putea sa incaseze debitele datorate de consumatori. La indicatiile sefilor, acestia vor tabari pe capul asociatiilor de proprietari, urmand chiar sa ii urmareasca pas cu pas pe datornici. Daca amenintarile nu vor da roade, conducerile celor doua regii iau in serios varianta apelarii la justitie, chiar daca este vorba de un proces lung si anevoios.
Sase milioane de lei de recuperat de la asociatii
"In cazul asociatiilor este mai dificil de oprit furnizarea apei, pentru ca nu avem voie sa o restrictionam mai mult de doua ore. E complicat si cu actionarea acestora in judecata deoarece nu au patrimoniu. Totusi, in cazul unora, cum sunt nr. 14 din 1 Mai si nr. 24 din Craiovita Noua, vom apela la juristi si le vom bloca conturile. Avem si noi la randul nostru datorii catre Apele Romane sau Electrica", a precizat Constantin Stamatoiu, directorul RAA.
Numai de la asociatii suma care trebuie recuperata ajunge la aproximativ sase milioane de lei, la care se adauga patru milioane de lei de la restul utilizatorilor. Daca in cazul asociatiilor regia trebuie sa lupte cu birocratia, nu aceleasi greutati le intampina cu agentii economici si utilizatorii de la case, carora le sisteaza direct furnizarea apei. Societatea Aquaterm Filiasi a primit ieri somatie sa achite debitele restante in 15 zile. Angajatii regiei sustin insa ca o parte dintre craioveni se sperie cand vad echipele de interventie gata sa-i lase fara apa si scot imediat banii pentru plata facturilor.
Termoficarea ar putea fi trecuta pe linia de avarie
Situatia este insa mult mai grava in cazul Termoficarii, care a primit ieri o somatie de la CET II. In cazul in care nu vor achita cea mai mare parte a restantelor de 80 de milioane de lei, regia va fi trecuta pe linia de avarie. Cu alte cuvinte, din cauza rau-platnicilor, toti craiovenii de la blocuri vor avea de suferit, deoarece temperaturile cu care le vor fi virat agentul termic va fi la parametri minimi. Decizia furnizorului a infuriat conducerea regiei care mai are de recuperat de la consumatori exact aceeasi suma pe care o datoreaza la randul ei catre CET II. "In echipele de recuperatori vom concentra cei mai multi angajati, deoarece incasarea unor sume cat mai mari este prioritatea noastra acum. Nu vrem ca toti consumatorii sa fie afectati de actiunile persoanelor rau-voitoare care nu vor sa inteleaga ca trebuie sa plateasca tot ce consuma, pentru ca nu primesc gratis caldura", a declarat Nicolae Degeratu, directorul RATf Craiova.
Si in cazul acestei regii, echipele de juristi vor trece, ca masura extrema, la actionarea in judecata a asociatiilor restante. In prezent, specialistii de la Termoficare intocmesc o lista neagra pentru a sti cu cine se vor lupta in instanta.