PSD ar putea sa inregistreze, in cazul unor alegeri parlamentare inainte de termen, o scadere si mai semnificativa a scorului electoral. Un astfel de pericol transpare din afirmatiile pe care Vasile Dancu, vicepresedinte al social-democratilor si membru al grupului de la Cluj le-a facut intr-o emisiune televizata.
Potrivit lui Dancu, dezavantajul nu atat pentru partid, cat pentru Romania, in conditiile in care PSD este singurul partid de stanga, iar echilibrul politic intre formatiunile de stanga si cele de dreapta este necesar. Dancu a sustinut ca organizarea alegerilor parlamentare anticipate in acest moment ar dezechilibra scena politica, din cauza atmosferei "antisistem" din randul electoratului. El a apreciat ca, in cazul organizarii anticipatelor, pe baza votului uninominal, PSD nu ar fi dezavantajat intrucat, raportat la celelalte partide, are o structura locala mai puternica, primari si consilieri care, ca personalitati locale, ar avea de castigat de pe urma unui vot uninominal. Dancu a admis, pe de alta parte, fara sa faca nominalizari, ca exista oameni in PSD care ar fi dezavantajati de votul uninominal, "oameni care s-au uzat politic".

O guvernare cu PD ca solutie de compromis

Daca Partidul Social Democrat ar merge singur la guvernare ar gresi, pentru ca nu este suficient de puternic, a afirmat vicepresedintele PSD Vasile Dancu.
"Daca am merge singuri la guvernare am gresi, pentru ca nu suntem suficient de puternici. Daca am sustine guvernarea Tariceanu am gresi, pentru ca nu suntem compatibili cu o guvernare liberala", a afirmat Vasile Dancu. In aceste conditii, social-democratilor nu le ramane decat o singura solutie, iar Dancu o identifica in coalitia cu PD. In opinia vicepresedintelui PSD, o solutie ar fi un guvern de uniune nationala. "Daca vom ajunge la o criza, solutia ar fi un guvern de uniune nationala la care pe stanga participa PSD, pe dreapta PD - acestea sunt cele mai puternice partide. Intr-o situatie de criza, daca s-ar activa niste clauze de la Uniunea Europeana, trebuie sa avem o solutie", a aratat Dancu, dand ca exemple, in context, modelele politice austriac si german. El considera ca nu se pot face aliante intre stanga si dreapta, dar, atunci cand este vorba despre guverne, se pot face coalitii de programe pe ter-men lung.

Mircea Geoana vrea anticipate in iunie 2008

Liderul PSD, Mircea Geoana, vorbeste insa, pentru prima data, despre posibilitatea declansarii alegerilor anticipate. Parlamentarele inainte de termen ar trebui sa se desfasoare, potrivit acestuia, in iunie 2008, concomitent cu cele locale.
Geoana sustine si formarea unui guvern nou, care sa fie sprijinit de o majoritate parlamentara transparenta, rezultata in urma negocierilor intre partide si presedintele tarii. "Fie ca va fi un Guvern Tariceanu III, fie Stolojan, Geoana sau Isarescu, va depinde de negocieri si maniera in care pre-sedintele Basescu se va raporta la responsabilitatea sa de a asigura un cadru constructiv de gasire a unei astfel de formule", a afirmat liderul PSD.
Noul executiv ar trebui sa aiba un mandat de un an. "In opinia mea, putem sa gasim un cadru comun pentru negociere, din care sa rezulte atat un guvern puternic, dar sa nu excludem si alegeri inainte de termen. Propunerea noastra pentru partide si pentru presedinte este de a da pentru un an cel mai bun si mai stabil guvern pe care il poate da actualul Parlament". In ceea ce priveste oportunitatea unei aliante cu PD sau a unei cu PD, ambele sustinute de voci din PSD, Geoana a spus doar ca trebuie sa se renunte la "talibanismul politic" potrivit caruia nu se pot face coalitii intre partide cu orien-tari diferite.