In lipsa Monicai Macovei, juristii de la Camera "au trezit-o ieri pe ANI", dupa trei saptamani de vacanta, si au dezbatut aprins in vizorul camerelor de luat vederi cateva articole ale legii printre care si acela care defineste "categoriile de persoane care au obligatia declararii averilor". Deputatii au gasit din nou prilej de discutii aprinse pe marginea punctului 29 al articolului 14 din Legea ANI, care propunea controlarea averilor inaltilor prelati si ale conduca-torilor de unitati de cult recunoscute in Romania. Astfel, dupa o ora de bancuri cu Dumnezeu si trimisii Lui pe Pamant, remarci pitoresti si discutii sterile, juristii au eliminat prevederea cu majoritatea voturilor deputa-tilor PD, PSD, UDMR, PC si PRM si doar cu impotrivirea liberalilor.
Cele mai vehemente pozitii impotriva controlului averilor clerului le-au avut cei de la UDMR si PSD. Deputatul UDMR, Mate Levente, a precizat ca "filozofia acestei legi este controlarea societatii romanesti".

Presa si presedintii de partide, la control

Deputatii din Comisia Juridica nu s-au limitat doar la categoriile de persoane care fac obiectul legii ANI propuse de Guvern, ci au avansat ideea (n.r. - deputatul PRM, Mircea Costache, si deputatul PC, Petru Calian, ex-PRM) ca si averile patronilor de presa si conducatorilor partidelor politice sa fie controlate. Pe de alta parte, juristii au avut discutii controversate si la articolul 12, care la ultimul punct propunea ca inspectorii ANI sa poata da consultatii, facultativ, cu privire la prevederile legii, conflictele de interese si chiar sa dea note scrise de opinie in ce priveste "conduita si etica" persoanelor vizate de legea ANI.