Text 3


Senatul a adoptat, in calitate de Camera decizionala, proiectul legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), in varianta in care acesta a trecut de Camera Deputatilor. Dupa cum a precizat presedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost vorba de o reexaminarea a legii ANI, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, majoritatea senatorilor pronuntandu-se pentru adoptarea noului text legal. S-au inregistrat 78 de voturi "pentru", o abtinere si niciun vot impotriva.
In forma care va merge la promulgare, legea prevede obligativitatea pentru liderii de sindicat de a-si declara averile si interesele.
Plenul a respins amendamentul senatorilor independenti, adoptat de Comisia juridica, prin care presedintii, vicepresedintii, secretarii generali si trezorierii federatiilor si confederatiilor sindicale intrau sub incidenta ANI.
Deputatii au decis, saptamana trecuta, reintroducerea in textul legii de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate a termenului de trei ani in care institutia poate verifica averile dupa sfarsitul mandatului demnitarilor, obligativitatea membrilor Consiliului Economic si Social si a liderilor de sindicat de a publica declaratia de avere, dar si publicarea unui singur formular al declaratiei de avere, care sa puna sub anonimat anumite date cu caracter personal, asa cum a cerut premierul Emil Boc.
"Macar astazi sunt bucuros pana vine urmatoarea problema. Pot fi astazi bucuros pentru ca iata ca atunci cand se doreste se poate. Cand exista vointa, parlamentarii au demonstrat ca se poate. Iata ca o munca a ministrului Justitiei si a Guvernului, impreuna cu Parlamentul, pe parcursul intregii veri, este realizata. Cred ca suntem pe drumul bun pe aceasta componenta", a spus Boc.

PNL: Legea ANI contine prevederi neconstitutionale

PNL sustine ca Legea ANI adoptata contine prevederi neconstitutionale si ca PSD a ramas la linia politica din 2004 "cand refuza sa promoveze" orice demers legislativ privind controlul averilor si conflictul de interese. "Partidul National Liberal considera ca sistemul politic romanesc are nevoie de o lege care sa reglementeze un control strict al averilor demnitarilor, dar atrage atentia ca legea privind Agentia Nationala de Integritate adoptata marti de plenul Senatului contine prevederi neconstitutionale", se arata intr-un comunicat transmis ieri de PNL. In opinia liberalilor, este "suspect" modul in care guvernantii au promovat legea ANI "sub aceasta forma, neconstitutionala". "Ne exprimam temerea ca au adoptat-o in aceasta forma, pentru ca, intr-o eventuala contestare a unui verdict dat de ANI, clientela portocalie sa aiba castig de cauza", mentioneaza comunicatul.






Liberalii apreciaza ca un control "real, eficient" al integritatii demnitarilor nu poate fi realizat daca nu este reglementata si declaratia de interese.