Libertatea publica articolul "Angela Merkel si Nicolas Sarkozy le fac zile fripte guvernantilor de la Bucuresti I 'Alba-neagra' cu aderarea la Schengen", pe care il puteti citi in continuare.
'Agitatie mare printre politicienii romani, după ce o agentie de presa germana anunta ca ministrul de externe al Ungariei, Sandor Pinter, a declarat ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen a fost amanata.
Informatia venea ca o confirmare a opozitiei deschise manifestate, in ultimele luni, de Franta si de Germania, prin presedintele Nicolas Sarkozy, respectiv, cancelarul Angela Merkel, care s-au declarat impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei, in luna aprilie, la spatiul Schengen, pe motiv ca cele doua tari nu indeplinesc toate criteriile necesare, in special pe cele privind combaterea coruptiei si a traficului de persoane.

• Ce i-a suparat pe nemti si francezi?

Cu toate ca stirea a fost apoi dezmintita de oficialii ungari, la cateva ore de la aparitia ei, este interesant faptul ca ea a fost lansata din Germania, tara care, alaturi de Franta, si-a declarat public opozitia fata de includerea tarii noastre in zona Schengen. Motivele pentru care cele doua mari puteri s-ar opune aderarii ar fi, conform senatorului PSD Titus Corlatean, de natura economica. El a declarat ca francezii sunt deranjati ca au pierdut, din cauza coruptiei autoritatilor de la Bucuresti, contractul de construire a Autostrazii Comarnic-Brasov, in valoare de 4,8 miliarde de euro, in timp ce autoritatile germane sunt nemultumite ca statul roman nu plateste datoriile de peste 150 de milioane de euro pe care le are la firmele nemtesti.

• Scapam de taxele vamale

Aderarea la spatiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor intre frontierele interne ale statelor din aceasta zona. Practic, cetatenii romani pot tranzita toate cele 25 de state care fac parte din spatiul Schenghen, fara sa prezinte nici un act la vama. Avantaje majore ar avea si firmele din Romania, care scapa de plata taxelor vamale pentru marfurile vandute in tarile din acest spatiu.

• Teodor Baconschi, dispus sa demisioneze

Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe, a declarat, ieri, ca ar accepta sa-si dea demisia daca seful Guvernului din care face parte i-ar cere acest lucru, ca urmare a amanarii aderarii la spatiul Schengen: "Daca seful Guvernului din care fac parte mi-ar cere asa ceva, as accepta, chiar daca, din punctul de vedere al ministerului pe care-l conduc, toate temele noastre Schengen sunt indeplinite".

• Doi francezi s-au urcat in avion cu pistoale

Desi francezii refuza aderarea Romaniei la spatiul Schengen, invocand securitatea scazuta a granitelor noastre, jurnalistii din Hexagon demonstreaza ca nici autoritatile lor nu sunt mai grozave. Doi gazetari au dovedit ca oricine se poate urca in avion cu un pistol, pacalind sistemul de securitate de pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris si de pe cel din Marsilia. Ei au reusit sa treaca de filtre cu cate o arma in bagajele de mana.'