Andrei Alexandru are o rubrica in ziarul online Ultima ora. Rubrica este intitulata "De la prima ora, la ultima ora". Puteti citi in continuare postarea din 1 februarie 2011.
• Azi incepe sesiunea de primavara a Parlamentului si lumea ar vrea sa stie cam ce ne asteapta de la majoritatea parlamentara, ce minunatii de legi ne vor schimba viata in "Sa traiti bine ! " Din planurile Guvernului, abia am apucat sa citesc ca vor schimba Codul Muncii, dupa care a navalit peste mine stirea ca Jandarmeria se doteaza cu echipament de reprimare a revoltelor. Chiar asa de rau o sa fie Codul Muncii ? Nu cred, ca ei sunt buni, ei au grija de oameni. De oamenii lor. Trebuie sa fie altceva. "De azi au crescut preturile la ulei, paine si lapte", vine o alta stire rece. Nu, nici asta nu e. Preturile la alimente au mai crescut si alta data si n-au fost revolte. Cred, ca stiu. Basescu a hotarat sa anunte de la balconul Comitetului Central, ca vrea sa mareasca pensiile si alocatiile pentru copii cu 100 de lei, dar nu vrea sa-l prinda cresterea nivelului de trai al populatiei nepregatit. Cineva imi sopteste, ca nici asta nu e, ci cu totul altceva. Roberta, Roberta Anastase a invins. Isi pune in opera proiectul cu care a intrat in Parlament si a devenit presedinta Camerei: darama gardul care imprejmuieste Casa Poporului, dupa care cheama jandarmii s-o apere de caldura poporului, generata de cunoscuta cimilitura: "Arza-i-ar focu’ !". Planul de rezerva ii apartine lui Silviu Prigoana, un alt mare politician, care a patruns in Parlament cu un proiect genial: mutarea Parlamentului, Casa Poporului urmand sa devina mall, Carefour, Real, Kaufland si alte BMW-uri.
• Gluma, gluma, dar ce va fi la Parlament in aceasta noua sesiune ? Mult iubitul si stimatul nostru Conducator, asa cum ii cere in mod expres Constitutia la art. 666, le-a dat termen parlamentarilor pdl-isti, ca pana la 15 februarie sa numeasca pe cine trebuie in CSM, asa cum au facut la Curtea Constitutionala, iar la Senat, sa faca ce-or face, ca sa devina majoritari in Biroul Permanent. Vedeti ? Echidistant si mediator intre puterile statului, cum zice la Constitutie.
• Am citit o definitie malitioasa si nedreapta data lui Traian al nostru. Cica Basescu e acel personaj care, dupa ce intra intr-o sala plina cu oameni pasnici si linistiti si le tine o scurta cuvantare, ii face pe toti sa se bata fiecare cu fiecare. In realitate, lucrurile stau exact pe dos.
• Le-a mai spus Traian parlamentarilor pdl-isti ceva, asa, de sanchi. Modificati mai intai Constitutia, lucru practic imposibil, ca n-are majoritatea de doua treimi necesara, si abia apoi schimbati Legea Electorala, cu reducerea numarului de parlamentari la 300. Pentru reducerea numarului de parlamentari nu e nevoie sa schimbi Constitutia. E mult mai simplu. Schimbi doar Legea Electorala. Dar cum sa scada El numarul de parlamentari, cand PDL e la 15% popularitate si tendinta e de scadere continua ? Asa ca, face invers. Vrea sa scada pragul electoral la 3%, fiindca e posibil ca PDL sa nu mai intre neam in viitorul Parlament.
• Transfigurat si iluminat dupa intalnirea cu Marele Conducator, Mircea Toader, liderul pdl-istilor din Camera, le-a aruncat pensionarilor militari tot adevarul in fata. Pensiile au crescut, n-au scazut, a spus el la televizor. Mai, pensionarilor ! Nimic nu pricepeti. Trebuie sa vina Toader sa vi le explice pe toate.
• O fi presa cainele de paza al democratiei, cu rolul de a critica Puterea, dar am cam exagerat. Am recitit cateva articole publicate la aceasta rubrica si mi-am dat seama ca nu am respectat deontologia ziaristului. Critici, critici si iar critici. Ceva trebuie schimbat, asa ca mi-am ales niste modele: Culcer Rodica, Tapalaga Dan, Pora Andreea, Mihaies Mircea, Moraru Radu si chiar Cristoiu Ion. Ei respecta regulile jurnalismului. Alterneaza criticile cu laudele, hotiile cu faptele bune, greselile cu realizarile. Il critica pe Iliescu, il critica pe Nastase, il fac praf pe Ponta, dupa care il lauda pe Basescu, il lauda pe Boc, o admira pe Udrea.
• Iliescu e kih, Nastase e kih si Ponta e si mai kih, ca el e tanar. Auzi tu ! Il vrea pe Basescu la puscarie ! Putea sa invete de la Basescu, care e gigea, dar l-a pus necuratu’ si a invatat de la aia doi. Acum trec la laude, ca Culcer (iertati cacofonia, dar n-am gasit alta rima). Udrea e gigea. Uitati-va, ce-a zis: "M-as bucura, ca la alegerile din PDL sa existe competitie. Sa vina fiecare cu un program care sa reformeze PDL, pentru ca e nevoie de reforma in partid. "Da’ de ce aveti voi nevoie de reforma in partid, cand treaba merge unsa ? Acolo, in dulap, sub prosoape, nu mai e loc, asa ca ati ajuns prin Cipru, insulele Cayman si in alte paradisuri fiscalo-bancare. De ce sa stricati voi ceva bun, bun de tot ? Ca dovada, cu exceptia mogulilor, aia rai, va lauda toti: Cristoiu, Culcer, Moraru, Pora, ca sa nu mai vorbesc de prietenii tai, intelectualii, ba chiar colegii academicieni. Si a mai zis ceva Lenuta: "Eu n-am vazut vreun presedinte mai democrat decat Traian Basescu". Ai dreptate, fata babei ! E mai democrat chiar si decat Ceausescu. Hai, sa ne traiesti si sa mai tragi niste dungi in parcare, ca bine le mai zici.
• Unui baietas din Craiova, Flavius Sirop, rapper de felul lui, ale carui firme au reusit mari pierderi financiare sub inteleapta sa conducere, i s-a dat pe mana o afacere grasa: salubritatea municipiului. Asta mi-a adus aminte de urmatorul banc: Un individ vrea sa-si cumpere un papagal vorbitor si-l intreaba pe vanzator: Cat costa papagalul ala. 1000 de lei. Stie engleza, raspunde vanzatorul. Dar asta, cat face ? 2000. Stie si franceza si engleza. Dar ala de colo ? Acela costa 5000 de lei. Dar de ce e asa de scump ? Ce stie sa faca ? Nu stie sa faca nimic, raspunse vanzatorul, dar e membru PDL.
• Ca sa faci sa taca un copilas care plange, ii dai o jucarica, o zdranganica, faci putin zgomot si gata. Asa ne trateaza strategii in manipulari de la Cotroceni. V-ati intrebat vreodata de ce Sebastian Lazaroiu, sociolog specializat in manipularea electoratului, e cel mai apropiat colaborator al mult iubitului si stimatului nostru Conducator, cand noi suntem in plina criza si era mult mai necesar consilierul pe probleme economice, Bogdan Teodoriu. Uite, asa ! Pensionarii militari au iesit zilele trecute in strada sa-si ceara drepturile. Galagie multa, dreptate de loc. Ne-a aburit la televizor mult iubitul si stimatul nostru Conducator, cum ca mogulii sunt de vina si ca de fapt pensiile au crescut, nu au scazut, ca hotararea ICCJ trebuie respectata, asa ca lucrurile au ramas tot asa. Pensionarii militari cu pensiile furate si, dupa cum vedeti, s-a facut liniste. In fiecare zi apare cate o noua bomba mai mare si mai mare, care ne face sa uitam de problemele anterioare ramase nerezolvate. Si asa mai departe, pana cand o sa fie nevoie de echipamentul de reprimare a revoltelor pe care jandarmii tocmai s-au apucat sa-l cumpere. Amin !