Andrei Alexandru are o rubrica in ziarul online Ultima ora. Rubrica este intitulata "De la prima ora, la ultima ora". Puteti citi in continuare postarea din 12 februarie 2011, cu titlul "Generatorul de coruptie".
'Daca doreste cineva sa devina parlamentar, voi detalia, foarte pe scurt, drumul de urmat catre aceasta tinta.
De la bun inceput, voi presupune ca sunteti membru al unui partid, o persoana onesta, cu o buna pregatire profesionala, cu o slujba corespunzatoare pregatirii dvs., cu o avere decenta, obtinuta ca urmare a muncii de zi cu zi, poate chiar patron sau mic intreprinzator, dar mai cu seama, ca doriti sa va implicati in viata politica, cu unicul scop de a face bine comunitatii careia ii solicitati votul. Ca in orice birocratie de pe lumea asta, in astfel de situatii trebuie inaintata o cerere presedintelui partidului, dar care trece mai intai prin filtrul organizatiei locale. Dat fiind ca, intotdeauna sunt mai multe cereri decat locuri, organizatia locala, pe baza unor criterii mai mult sau mai putin obiective, e nevoita sa respinga un numar de cereri. Sa presupunem ca ne aflam in cazul ideal, in care seful de partid nu si-a pus in gand sa se imbogateasca de pe urma alegerilor, nu va cere bani si va mentine pe lista de candidati ce merge la conducerea superioara a partidului. Mergem mai departe, cu o alta presupunere fericita: nici in conducerea centrala a partidului nu se gaseste cineva pus pe capatuiala si, uite asa, ati devenit candidat la alegerile parlamentare doar pe baza meritelor personale. Urmeaza campania electorala care costa, costa mult. O campanie relativ modesta te duce undeva la 20.000-40.000 de euro, bani pe care trebuie sa-i scoti din buzunarul propriu. Mai facem o presupunere fericita: ai castigat, esti deputat si poti sa-ti indeplinesti visul: sa faci bine comunitatii care te-a trimis in Parlament. Pentru cei care nu stiu, salariul actual al unui deputat este de 3500 lei lunar. La un calcul simplu, daca nu mananci, nu bei, nu platesti intretinerea etc, ai nevoie intre 25 si 50 de luni, ca sa-ti platesti campania electorala, in conditiile in care mandatul unui parlamentar nu poate depasi 48 de luni, iar tu, ca parlamentar esti restrictionat drastic sa obtii alte venituri. Sa nu-mi spuneti ca parlamentarii sunt bogati, sunt hoti, ca au afacerile lor etc. Am plecat de la ipoteza ca omul nostru e modest, decent, cinstit, pus pe fapte bune si respect fata de lege. Despre parlamentari incorecti si situatii diferite o sa vorbim alta data. Prin urmare, ca sa-ti indeplinesti visul de a face bine comunitatii care te-a trimis in Parlament, trebuie sa vii cu bani de-acasa. La acest inconvenient se mai adauga un alt amanunt: dupa 4 ani de mandat parlamentar, se prea poate sa te descalifici din specialitatea prestata anterior sau se prea poate sa nu fii reprimit la slujba, locul s-a ocupat, si sa devii somer o perioada. Da, dar merita. Nu oricand si oricine poate sa faca bine oamenilor. Totusi, pentru informarea Dumneavoastra, sa privim putin prin gaura cheii, cam cum e cu binele acesta.
Orice parlamentar are dreptul la initiativa legislativa, adica are dreptul sa initieze proiecte de lege, ca sa faca bine celor care l-au ales, iar la final de mandat sa poata spune cu mandrie: uitati-va, ce-am facut pentru voi ! Parcursul unei initiative legislative e destul de lung, cu multe filtre de control, asa incat (teoretic) nu orice prostie sa devina lege. Onestul nostru personaj initiaza un proiect de lege, care, in cazul cel mai fericit, trece de Biroul Permanent al Camerei, trece de avizul Consiliului Legislativ, de cel al Guvernului, obtine raport favorabil de la comisia de specialitate (toate astea dureaza luni de zile) si ajunge, in sfarsit, in plen spre dezbatere si adoptare. Aici, din varii motive, un coleg are interese contrare eroului nostru si datorita influentei sale in grupul parlamentar determina un vot negativ sau absenta unui numar de colegi de la vot, intr-un cuvant initiativa si eforturile eroului nostru se duc pe apa sambetei.
Bref. Din demonstratia de mai sus, am sentimentul ca, daca tot ai de platit atata datorie, ai de intretinut familie etc, e mult mai comod si profitabil sa lasi naibii binele comunitatii sau, cum spune un presedinte in viata, sa-ti pese doar de interesul national.'