Posturile de vicepremier din Guvern ar trebui desfiintate, este de parere ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, ea precizand ieri, la sediul MIE, ca face aceasta apreciere "in nume personal, ca reprezentant al Partidului Democrat".
Intrebata daca ea crede ca posturile de vicepremier ar trebui desfiintate, Boagiu a raspuns: "Parerea mea? A mea personala? Anca Boagiu, reprezentantul Partidului Democrat? Raspunsul este da". Ea a precizat ca modelul guvernamental european "nu vizeaza in special" posturile de vicepremier, dar, la nivelul Guvernului Romaniei, importanta este stabilirea clara a domeniilor de responsabilitate intre ministere, agentii si institutii, astfel incat "fiecare sa stie clar ce are de facut".
"MIE se ocupa de coordonare, de programe, de Strategia Lisabona, de foarte multe lucruri. Acestea trebuie preluate de ministerele de linie. A fost o perioada de tranzitie, in care a fost nevoie de un organism care sa coordoneze toate aceste lucruri, dar acum ministerele trebuie sa isi preia aceste atributii si sa avem o structura guvernamentala europeana", a spus Boagiu.

Restructurare rationala, nu populista

Vicepremierul Markó Béla a spus sambata, la Oradea, ca restructurarea Guvernului este necesara, dar nu trebuie sa urmareasca scopuri populiste, ci sa fie rationala. Presedintele UDMR crede ca restructurarea Executivului ar trebui sa duca la reducerea numarului ministerelor, al agentiilor, al autoritatilor si al departamentelor guvernamentale. Totusi, mai spune liderul UDMR, actualul cabinet a inregistrat performante. "Ideea ca trebuie sa restructuram Guvernul nu inseamna ca pana acum Guvernul nu a avut performante. Totusi, am reusit un raport de tara mult mai pozitiv decat acum o jumatate de an. Am reusit sa ne apropiem de Uniunea Europeana. Mai mult, eu as zice ca totusi Guvernul a facut fata unor provocari neasteptate. Anul trecut am avut inundatii peste inundatii, calamitati in legatura cu care s-au luat o serie de decizii si as afirma ca Guvernul, din acest punct de vedere, a fost performant, dar situatia s-a schimbat", a afirmat Markó Béla.