Un raportul al Institutului social-democrat "Ovidiu Sincai" analizeaza perspectivele politice ale anului 2012 si ce trebuie facut pentru a consolida sansele USL de a castiga alegerile de anul viitor.
Documentul nu ocoleste analiza propriilor slabiciuni: "USL a aratat, in timpul scurs de la fondarea sa, un set de slabiciuni organizatorice si de comunicare, care se pot transforma in vulnerabilitati capitale".
Concluziile Institutului sunt lucide si se opun ideilor optimiste ca Uniunea este automat castigatoarea viitoarelor alegeri parlamentare. "Lipsa de legitimitate a principalilor actori politici face ca populatia sa caute solutii in afara sistemului. Din ceea ce se vede acum, in 2012 PDL nu mai poate castiga, dar USL nu are succesul garantat", se subliniaza in analiza facuta in laboratoarele politice ale PSD. Mai mult, conform aceleiasi cercetari, "liderii opozitiei sunt, pentru moment, din motive obiective, prea putin cunoscuti si, pe cale de consecinta, prea putin asimilati sau acceptati in UE spre a fi calificati drept o alternativa politica romaneasca de natura a determina schimbarea de atitudine fata de Romania in masura in care aici s-ar produce o alternanta la putere".
"Opozitia are prima sansa sa castige alegerile, dar nu are garantata victoria. Nu PDL poate castiga alegerile, ci USL le poate pierde din cauza propriilor erori. USL a aratat in timpul scurs de la fondarea sa un set de slabiciuni organizatorice si de comunicare, care se pot transforma in vulnerabilitati capitale daca nu vor fi solutionate in cel mai scurt timp. Cetatenii doresc o schimbare politica, iar USL trebuie sa-i convinga de faptul ca aceasta este posibila, reala si substantiala, precum si ca ea este purtatoarea acestei schimbari", se mai arata in raport.

Impactul negativ al masurilor de austeritate

Raportul analizeaza si impactul masurilor de austeritate promovate de guvernul Boc in 2010 si 2011. Intr-un scenariu economic optimist, in 2012 este posibil sa apara primele rezultate pozitive ale politicilor de austeritate promovate de Guvernul Boc. "Oricata neincredere ar exista in acest guvern, nu trebuie uitat ca programele sale anti-criza au fost concepute impreuna cu expertii BNR, FMI si UE, daca nu exclusiv. In masura in care executivul roman, aflat sub supraveghere internationala, dar si sub presiunea unui sef de stat lipsit de emotia alegerilor prezidentiale, nu se va deda iarasi in 2012 la practicarea "mitei electorale", un anumit sentiment al stabilitatii economice regasite ar putea actiona in favoarea sa. In astfel de imprejurari sansele electorale ale opozitiei se pot reduce", mai puncteaza studiul social-democrat. De asemenea, raportul atrage atentia ca este nevoie de o contrareactie concreta fata de electorat in privinta modului in care romanii asmileaza efectele crizei: "Nu poate fi omisa din analiza, insa, imprejurarea ca pana la data alegerilor din 2012 va interveni desigur si cunoscutul fenomen al obisnuirii romanilor cu raul. s...t Nu este, deci, recomandabil ca opozitia sa conteze pe explozia disperarii romanilor spre a o canaliza electoral in favoarea sa. Se poate, de asemenea, prevedea si ca in 2012 banii europeni vor sosi mai abundent in Romania (nu la nivelul nevoilor, dar peste nivelul cu care suntem obisnuiti). Cu asemenea guri de oxigen este posibil ca guvernarea girata de PDL sa para ca si-a reabilitat credibilitatea (interna si externa). s...t Aceasta inseamna ca USL are toate sansele sa nu obtina majoritatea mandatelor la viitoarele alegeri parlamentare daca nu reuseste sa se consolideze ca o alternativa autentica, atragatoare si credibila la actualul regim Basescu- PDL, din punctul de vedere al programului, personalitatilor si ideologiei".