De Ce News : De ce au lansat Lazaroiu si Preda scenariul "guvern fara Ponta"

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu sau vicepresedintele PDL Sulfina Barbu au opinat ca nu este exclusa posibilitatea ca presedintele Romaniei sa numeasca un premier de dreapta. Mai mult, europarlamentarul Cristian Preda a declarat la Realitatea Tv ca da in scris ca Traian Basescu nu-l va numi pe Victor Ponta premier, invocand articolul 103 din Constitutie. De cealalta parte, europarlamentarul Catalin Ivan a declarat ca da in scris ca Traian Basescu nu vrea sa riste a treia suspendare, deci va respecta votul din 9 decembrie. Politologii analizeaza cele doua scenarii: refuzul nominalizarii si suspendarea, pe care le considera teme de campanie.
Expertul in comunicare Antonio Momoc crede ca lansarea unei ipoteze in care presedintele nu-l numeste pe Victor Ponta premier, chiar daca USL ia majoritatea, e menita sa convinga electoratul ca PDL inca mai conteaza. "Este un mesaj pentru fidelii PDL, sa-i mobilizeze la vot, pentru a-i face sa creada ca ei inca mai conteaza, ca presedintele e acolo si mai are un cuvant de spus. Asta nu e un motiv de ingrijorare nici pentru sustinatorii USL si nici pentru membrii si candidatii USL. Nu se tem ca ar numi Basescu premier pe cine doreste ci, e doar modalitatea lor de a spune: uite ce important e presedintele! Traian Basescu nu are nimic de castigat. E prea tarziu sa se mai consolideze alta majoritate care sa nu fie cea a USL," a explicat pentru De Ce News Antonio Momoc.
"Daca Basescu nu accepta nominalizarea lui Victor Ponta, Parlamentul Romaniei care va fi majoritar social-liberal va decide daca presedintele si-a iesit din atributii si se va putea pune problema in mod real a unei a treia suspendari. Principalul motiv care va aduce USL la putere este nemultumirea pe care o constatam in randul populatiei," opineaza sociologul Marius Pieleanu.

Jocul cu nominalizarea, respins de Europa

Profesorul Andrei Taranu e increzator ca Traian Basescu nu isi va asuma niciun risc si se va supune majoritatii castigate prin vot. "Traian Basescu stie foarte bine ca este greu in acest moment politic sa avem o asa lipsa de stabilitate in Romania. Ar fi din punct de vedere economic, politic si social foarte greu. Ar putea sa faca fiecare din cele doua parti cate un mic joc de glezne, pentru ca fiecare trebuie sa isi construiasca imaginea si mesajul electoral. Daca USL va iesi majoritar, ma indoiesc ca Basescu va incerca sa genereze ceva care sa fie impotriva spiritului popular. Ar fi respins de UE si ar avea mari probleme sa isi reconstuiasca partidul," evalueaza dl. Taranu.
In ceea ce priveste pozitia pe care o va adopta Europa, europarlamentarii USL sustin ca institutiile europene vor confirma votul popular. "Nu-mi inchipui ca va spune altceva decat ca majoritatea numeste premierul. Eu va dau in scris si pun pariu ca Traian Basescu nu mai are curajul sa riste o suspendare. In conditiile acestea nu s-ar mai bucura de sprijinul nimanui de afara," a declarat pentru De Ce News social-democratul Catalin Ivan.