Roxana Iordache publica pe blog articolul "OPOZITIA, IESITI AFARA DIN MAREA ADUNARE NATIONALA!", din care puteti citi in continuare a doua parte.
Realitatea e ca opozitia mangaie cercul vicios. Si e un viciu de procedura reprezentativa in atitudinea ei. Adica, te opui unui regim pe care il denunti ca totalitar, declari ca nu esti in stare sa-l dai jos prin proceduri in acord cu statul de drept, dar ramai in interiorul acelui regim care se foloseste de prezenta ta ca de o dovada vie ca nu e totalitara, fiindca exista opozitia parlamentara si ea beneficiaza de toate drepturile. Si obligatiile. Pe care puterea le ignora.
Si dupa ce ca nu se delimiteaza, dupa ce ca legitimeaza puterea, opozitia nici macar verbal nu-si mai exercita unica ei putere: aceea de a ataca, dur si la obiect, aceea de a reprezenta vocea alegatorilor care, dupa ce ca n-au nici o putere, mai sunt si desconsiderati prin faptul ca sunt reprezentati de reprezentanti care se recunosc neputinciosi. Atunci, la ce bun prezenta parlamentara? Pentru infrangere anticipata? Si asumata anticipat? Pentru defetism lamentabil? Care nu reprezinta nici pe departe starea de spirit a imensei majoritati a populatiei tarii: disperata de situatia in care a adus-o puterea si exasperata de neputinta opozitiei.
Kelemen Hunor, cel putin, declara deschis ca UDMR legitimeaza puterea din care face parte chiar si cand nu e de acord cu ea. Dar trebuie sa faca parte pragmatic, pentru a reprezenta, la sange, interesele comunitatii alegatorilor lor. Kelemen a declarat ca asigura cvorum puterii, dar nu participa la vot.
Opozitia va vota, din nou, de una singura, declarandu-se incapabila sa schimbe faptul ca parlamentarii PD-L plus anexele vor sta in banci si nu vor participa la vot. E previzibil ca asa vor face mereu si e previzibil ca nici o motiune de cenzura nu va avea succes si atunci, la ce bun opozitia parlamentara?! Cu ce ne ajuta, cu ce ne reprezinta? Ne-ar ajuta si ne-ar reprezenta daca, impreuna cu sindicatele si patronatele adevarate, s-ar muta in strada. Macar acolo ar avea rolul de a motiva oamenii. Din parlament, ii demobilizeaza, fiindca fac figuratie.
De altfel, liderii sindicali de la BNS si Cartel Alfa merita felicitati, pentru ca - spre deosebire de opozitia contemplativa - au dat in judecata Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, deci pe infractoarea Anastase Alma Roberta, pentru interzicerea dreptului lor constitutional de a asista la sedintele parlamentare. Care sunt publice.
In continuare, adresez opozitiei parlamentare urmatoare scrisoare deschisa, pe care am postat-o partial si pe blogul lui Mihai Voicu, mesaj fata de articolul lui referitor la situatia de azi din Parlament si intitulat: "Intoarcerea la popor fara popor". Iar ideea apelului meu e tocmai asta: opozitia sa se intoarca la popor, cu poporul.
Adica, draguta opozitie politica, in conditiile in care nu puteti face chiar nimic pe cale legala - pe care puterea in acelasi timp o calca in picioare - de ce nu-i lasati sa fie Marea Adunare Nationala?
Eu inteleg ca nu v-ar conveni sa renuntati la avantajele pozitiei comode pe care v-o da opozitia parlamentara, dar macar fiti combativi din gura, ca pana si asta ati abandonat! Ati devenit defetisti ca oile nenazdravane mioritice.
Voi puteti continua sa va iluzionati ca ei sunt izolati si ca temperatura in sondaje va continua sa urce pentru voi cu atat mai mult cu cat vine primavara, dar cred ca din pacate va inselati: in detrimentul nostru, al alegatorilor vostri.
V-ai gandit ca in realitate cei izolati nu sunt ei - pentru ca detin absolut toate parghiile puterii si le folosesc absolut cum vor -, ci ca de fapt pe voi va tin in carantina, in acelasi tarc cu liderii sindicali?