DeCeNews: Basescu, critici dure din partea analistilor americani

Traian Basescu a incercat sa duca lupta pentru supendare in afara granitelor Romaniei. Imediat dupa supendare Basescu si PDL s-au folosit de toate canalele pentru a informa, in viziunea proprie, ceea ce se intampla in Romania. Analistii de la Centrul pentru Progresul American au realizat o analiza prin care contrazic toate argumentele pe care le-a invocat Basescu in Europa. Centrul pentru Progres American noteaza ca suspendarea lui Basescu este constitutionala si remarca eforturile lui Ponta de a mentine un echilibru cu institutiile internationale in timpul acestei crize politice.
"Basescu s-a confruntat cu acuzatii de coruptie, frauda electorala si incalcarea flagranta a Constitutiei de cand a devenit presedinte in 2004. Basescu a fost pus sub acuzare, dar a fost aparat de ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei", noteaza analistii americani.
"Basescu a devenit extrem de nepopular si incearca cu disperare sa reinvie capitalul sau politic si a incercat cu disperare sa implice institutiile statului in favoarea sa. Romanii si-au pierdut increderea in presedinte dupa e acesta a anuntat masurile de austeritate si a avut o serie de incalcari grave ale Constitutiei", mai noteaza analistii de la Centrul American pentru progres.
Analistii mai noteaza si faptul ca Basescu are o lupta personala cu premierul Victor Ponta. Ei noteaza ca in timp ce Basescu cauta sa-l decredibilizeze, Ponta a luat o serie de masuri economice apreciate la nivel european. "In paralel, noul prim-ministru a promis sa creasca salariile bugetarilor si a luat decizia ca pensionarii sa primeasca inapoi banii sustrasi ilegal", se noteaza in analiza specialistilor americani.
Vezi aici intreaga analiza realizata de John Podesta, sef al staff-ului de la Casa Alba in timpul mandatului presedintelui Bill Clinton, in prezent profesor si presedinte al ONG-ului Obama-Biden Transition Project, explica si clarifica situatia scenei politice din Romania intr-o analiza publicata de Center for American Progress (Centrul American pentru Progres), organizatie condusa de fosti si actuali influenti formatori de opinie afiliati Partidului Democrat din SUA.