Moshemordechai.ro : Cu cine se vede Ponta in SUA

Chiar daca va amana anuntul oficial pana dupa alegerile europarlamentare din primavara anului viitor (din ratiuni strategice), sperand ca PSD va obtine acolo undeva peste 45% din voturi, nu mai e nicio indoiala ca Victor Ponta e decis sa candideze la prezidentialele din 2014. Toate gesturile premierului vorbesc despre asta. Nu o sa despic acum firul in patru, pentru a descoperi care sunt implicatiile acestui demers - putem vorbi despre asta cu o alta ocazie. Am sa observ doar ca vizita de acum, in SUA, e inca un pas in aceasta directie.
Sa fim intelesi, vizita e importanta, nu e o foarte mare branza, dar e o vizita importanta si se vede de departe ca a fost bine pregatita, dar la fel de bine se si vede ca e vizita unui candidat plecat cu caciula in mana la cerut caftanul. Nu spun ca e bine sau rau, doar ca se vede.
Fiindca n-are rost sa cheltuim prea multe cuvinte pentru a descrie lucruri evidente, hai sa vedem cu cine se intalneste premierul in SUA.
- Vicepresedintele Joe Biden
Intalnirea asta e importanta, cel putin pentru imagine. Totusi, cred ca intalnirea asta e mai importanta pentru Biden, care se mai vede si el bagat in seama. Principalele atributiuni ale vicepresedintelui SUA sunt acelea de a avea puls si o temperatura constanta de 36,7 grade Celsius. Mi se poate reprosa ca exagerez, ceea ce e adevarat. Dar o vizita la Casa Alba, in care nu nimeresti Biroul Oval e ca o vizita la Luvru in care nu apuci sa o vezi pe Gioconda, dar te poti lauda ca ai prins cornuri proaspete la bufet.
- Exxon Mobil, Chevron
Companii cu importante interese in Romania. Dar mai ales companii cu o foarte, foarte importanta prezenta in lobby-ul petrolului de la Washington. Lobby-ul petrolului fiind fix uzina care pune sau darama sefi de stat, declanseaza razboaie si asa mai departe.
- Secretarul pentru energie
Nu, americanii nu vor sa cumpere curent ieftin de la Hidroelectrica, intalnirea are legatura cu paragraful anterior si cu Pungestiul.
- Motorola, HP, IBM
Companii respectabile din zona IT, comunicatii etc., dar mai ales piese esentiale ale complexului militaro-industrial american. In traducere: lobby-ul foarte puternic al industriei de aparare.
-Ghita Muresan
Poze simpatice pentru gugustiucii de acasa.
N-am chef sa scriu un articol foarte savant, asa ca inventarul de mai sus e suficient. Avem un candidat. Asteptam anuntul oficial, dupa europarlamentare.