In discursul tinut la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, vicepresedintele SUA Joe Biden a subliniat legatura de dependenta intre Europa si SUA si a precizat ca este randul Europei Centrale si de Est sa conduca, declarand ca Romania este un "model de inspiratie pentru milioane de oameni" in ceea ce priveste lupta pentru democratie. De retinut si fermitatea oficialului American in privinta corectitudinii alegerilor prezidentiale: "E o competitie esentiala pentru o democratie viabila si va doresc succes".
Vicepresedintele SUA a accentuat faptul ca "piatra de temelie" a politicii externe a SUA este relatia cu Europa si ca intre cele doua exista o relatie de dependenta, care are scopuri comune in lupta impotriva crizei mondiale, a schimbarii climatice, fundamentalismului islamic, situatiei din Afganistan si a amenintarilor externe.
Astfel, SUA si Europa reintregita vor face fata sigur impreuna acestor noi provocari ale prezentului, mai ales ca valoarea parteneriatului dintre cele doua continente este si mai important decat pana acum.

"Este randul vostru sa conduceti"

Vicepresedintele SUA este de parere ca Romania poate conduce R. Moldova, Georgia, si Ucraina pe calea spre democratie. "In Europa de Est mai sunt tari care se lupta sa ajunga spre democratii", a explicat Joe Biden. "Voi sunteti modelul pentru milioane de oameni, nu noi. Voi, Romania si alte tari din regiune", a subliniat acesta.
Vicepresedintele SUA considera ca exemplul oferit de Romania acum 20 de ani, cand a schimbat cursul istoriei poate fi folosit de R. Moldova, Georgia, Ucraina, dar si de Armenia si Azerbaidjan.
El a indemnat la curaj si fermitate, aducand aminte de perioada anilor 90, cand popoarele din Europa Centrala si de Est au reusit nu numai sa darame un regim opresiv, dar si sa contruiasca unul nou.
Biden a adus aminte si de functiile de conducere pe care le au est-europenii in organizatii importante internationale precum UNESCO, Parlamentul European si ONU.

Noul scut antiracheta, mult mai bun si mai sigur pentru Europa

O alta problema abordata de Biden in discurs este o noul scut antiracheta. Potrivit vicepresedintelui SUA, acesta este mult mai "inteligent, si mai sigur" pentru Europa. Noul plan "inseamna o securitate mai mare pentru Europa si SUA", a afirmat Biden, aratand ca acesta poate sa distruga rachetele balistice, a caror tehnologie este noua si foarte periculoasa.
El a comentat si mesajul "gurilor rele". "Unii au declarat ca noul plan se doreste sa fie pe placul Rusiei si in detrimentul Europei Centrale. Ei gresesc. Apararea antiracheta nu este despre Rusia, ci tine de nevoile de securitate ale Statelor Unite si ale aliatilor. Punct", a declarat convins Biden.
Totusi, vicepresedintele american este de parere ca e "in interesul Aliatilor o relatie mai buna cu Rusia", care sustine reducerea arsenalului nuclear, securitatea in Afganistan, impiedicarea Iranului sa obtina arma nucleara. Cu toate acestea, Biden a recunoscut existenta unor puncte divergente intre SUA si Rusia.

"Nu vom lua nicio decizie despre voi fara voi"

Biden a mai asigurat ca SUA nu vor lua nicio decizie care sa priveasca Europa Centrala si de Est fara a o consulta. De asemenea, el a precizat ca perioada sferelor de influenta in relatiile internationale a trecut, ele fiind total respinse de SUA
De retinut si fermitatea oficialului American in privinta corectitudinii alegerilor prezidentiale: "E o competitie esentiala pentru o democratie viabila si va doresc succes".