Consilierii militari
americani analizeaza ipotezele de marire a
efectivelor din Irak, prin trimiterea altor militari sau amanarea plecarii puscasilor marini aflati deja in zona de conflict, au declarat, in cursul acestei saptamani, o serie de oficiali din cadrul apararii.
Revizuirea, care a generat o serie de scenarii contradictorii, vizeaza sa acorde presedintelui George W. Bush un set de alternative, in contextul in care el analizeaza o noua politica pentru situatia grava din Irak. O marire rapida si pe termen scurt a efectivelor este una dintre multele schimbari de politica analizate in prezent si cea care a avut un impact mai puternic la Washington, data fiind cresterea numarului de victime in randurile militarilor americani.
Optiunea de crestere a efectivelor, emisa de consilierii militari a generat ipoteze conform carora ar putea fi detasati in teritoriu de la 10.000 la 30.000 de militari suplimentari, potrivit unor oficiali din cadrul apararii, care au facut aceste declaratii sub acoperirea anonimatului. Statele Unite au in prezent circa 132.000 de militari in Irak.
Planurile difera si in ce priveste modalitatea in care pot fi desfasurate mai multe trupe in teritoriu, potrivit oficialilor. Conform uneia dintre versiuni, Pentagonul ar putea spori efectivele militare cel mai rapid cu 7.000-8.000, prin mutarea lor in doua brigazi ale armatei, dintre care una in Kuwait, aflata in expectativa.
Pentagonul poate mari rapid efectivele din Bagdad si prin amanarea plecarii a doua unitati de puscasi marini, aflate in prezent in provincia Anbar, conform declaratiilor oficialilor citati. Aceasta optiune ar furniza un numar de trupe suplimentare de 13.000-15.000, in capitala irakiana. O serie de generali, printre care si John Abizaid, comandantul american pentru Orientul Mijlociu care se va pensiona la inceputul acestui an, si-au manifestat temerile cu privire la o crestere a efectivelor, motivand ca o astfel de optiune ar intensifica opozitia fata de prezenta americana. O serie de critici sustin ca acest plan il ajuta pe Bush sa-si indeplineasca mai degraba unele interese politice decat obiective militare.