Potrivit informatiilor furnizate de institutiile de urmarire penala locale, in perioada ce a urmat evenimentelor din anul 1989 manifestarea dreptului de vot de catre cetatenii din judetul Bihor a creat in foarte putine cazuri suspiciuni de natura penala si cu totul izolat au fost semnalate cazuri de incalcare a legii penale.
Totusi, data fiind apropierea referendumului din 19 mai, este bine sa fie cunoscute faptele care sunt considerate infractiuni, precum si pedepsele legale ce se aplica in cazul savarsirii acestora.
Astfel, sunt considerate infractiuni impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a participa la referendum, violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare, ori de catre alte persoane, promisiunea, oferirea sau darea de bani, ori de alte foloase, in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului, votarea de catre o persoana care nu are drept de vot, ori de catre o persoana care avand drept de vot o face de mai multe ori in ziua referendumului, tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urma a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, deschiderea urnei inainte de ora stabilita pentru incheierea votarii. Savarsirea acestor infractiuni se pedepseste cu inchisoarea, limitele legale fiind intre 6 luni si 10 ani. Pentru fiecare dintre acestea se pedepseste si tentativa, iar actiunea penala se pune in miscare din oficiu.
In plus, presedintii de sectii de votare care pierd vreuna dintre stampilele de vot sunt pasibili de amenda ce poate ajunge la 2.000 de lei.