Sigur pe rezultatele referendumului de maine, presedintele suspendat Traian Basescu si-a anuntat intentia de a face un nou guvern si o alta majoritate parlamentara, cu aceiasi "hoti" si "oligarhi", pe care a promis ca-i va arunca "peste balustrada". PSD pare singurul partid dispus sa bata palma cu Basescu, de dragul Puterii. "Intelegerile dintre PD si PSD sunt mai mult decat evidente" - PNL. "Nu exista obraz in politica" - PRM. "S-ar putea, dar nu mai este timp" - UDMR. "In politica niciodata sa nu spui 'niciodata'" - PSD. "Este initiativa presedintelui, nu a noastra" - PD
Pe ultima suta de metri a referendumului, sigur pe victorie, presedintele suspendat Traian Basescu si-a anuntat prima miscare pe care o va face, dupa ce se va intoarce la Cotroceni. Va propune parlamentarilor, adica celor "322", pe care i-a facut "hoti", "mineri", "aserviti oligarhilor" si i-au amenintat
ca-i va "arunca peste balustrada", sa faca un nou guvern si o majoritate parlamentara.
"Le voi face cea mai deschisa oferta: sa respectam votul popular. Ii voi chema la Cotroceni si le voi spune: Eu nu am o majoritate parlamentara, PD si PLD nu ajung, va propun guvern si majoritate parlamentara, sa punem aceste prioritati pe agenda noastra. "Majoritatea parlamentara" dorita de Basescu nu poate fi facuta insa decat printr-o alianta PD-PSD. Posibilitatea renuntarii social-democratilor la sustinerea PNL in favoarea PD este aproape o certitudine pentru toti liderii politici locali. Exceptie face UDMR care sustine ca nu ar fi timp suficient pana la urmatoarele alegeri. "Basescu nu poate de unul singur sa faca si sa desfaca majoritati. Nu exista nici timp fizic pentru acest scenariu. PSD ar putea sa accepte sa intre la guvernare cu PD, respectand doua conditii: sa aiba incredere in Basescu si sa accepte debarcarea lui Geoana. De cealalta parte, dupa referendum, in PD oricum o sa fie o revolta din partea greilor Blaga, Videanu, Berceanu, care se va lasa cu decapitarea lui Boc", ne-a declarat deputatul UDMR Lakatos Péter.
"PSD sa aiba fericirea liberalilor"
Liderul PNL Bihor, Cornel Popa, ureaza deja PSD-ului sa aiba parte de aceeasi "fericire" pe care au avut-o liberalii alaturi de PD. "Intelegerile dintre PD si PSD pentru formarea unei noi majoritati parlamentare sunt mai mult decat evidente. Eu le doresc pesedistilor sa aiba parte de aceeasi liniste si fericire pe care le-am avut noi in cei doi ani si jumatate de guvernare cu PD. Exista o vorba: prostul invata pe pielea lui, iar daca nu vor sa dovedeasca ca sunt prosti, sa se uite la ce-au patit altii. Noi am ajuns sa avem nevoie de sprijinul PSD-ului din cauza faptelor lui Basescu. Personal imi doresc sa faca PD alianta cu PSD pentru a ramane dreapta curata. PNL se va fortifica ca un partid de dreapta adevarat", a declarat presedintele PNL Bihor.
Liderul filialei bihorene a PRM, deputatul Paul Magheru, crede ca rana deschisa a presedintelui suspendat ramane in continuare premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu. "Ce-l obsedeaza pe Basescu e ca Tariceanu este la Putere si beneficiaza de sustinere majoritara. Daca PSD introduce o motiune de cenzura, Tariceanu e mort, iar impreuna cu PD poate forma o majoritate suficienta. Eu cred ca PSD este un partid disciplinat si va accepta si aceasta a doua mezalianta, dupa cea cu liberalii. Nu exista obraz in politica", ne-a explicat parlamentarul PRM.
Pesedisti avizi de Putere
"In politica niciodata sa nu spui 'niciodata'", zice vicepresedintele PSD Bihor, deputatul Claudiu Pop. "Eu doar ma intreb cand vrea Basescu sa faca alianta cu noi, inainte sau dupa ce ne arunca peste balustrada?", declara parlamentarul, abtinandu-se sa faca alte comentarii. Potrivit unor surse de la varful PSD, nerabdarea unor lideri de-i lor de a ajunge la guvernare a creat deja un scenariu, care pare din ce in ce mai plauzibil. Singurul impediment al intelegerii dintre PD si PSD este indeplinirea conditiilor puse de "grupul dur din PD", pe de-o parte si cele cerute de "grupul PSD de la Cluj", pe de alta parte. Astfel, PSD va trebui sa scape de Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc, iar PD sa-l inlature pe Emil Boc si sa ia distanta de Basescu. Democratii bihoreni par exclusi din acest joc politic, post-referendum. "Este initiativa presedintelui Basescu, nu pot sa-ti spun eu cum va arata noua majoritate parlamentara, intrebati-l pe el", ne-a raspuns Mircea Matei, secretarul general al PD Bihor.