PNL si PD nu vor sa le acorde aliatilor lor, PUR si UDMR, libertate de actiune pentru a putea iesi oricand si oricum de la guvernare. Vicepresedinte PD Radu Berceanu a cerut miercuri seara la reuniunea CNC al Aliantei D.A. ca protocolul coalitiei guvernamentale sa prevada constrangeri si nu drepturi pentru PUR si UDMR, pe motiv ca acestor doua partide li s-au dat functii in Guvern si in teritoriu. Berceanu a mai propus ca in protocol sa se vorbeasca despre trei entitati, respectiv Alianta D.A., PUR si UDMR, si nu despre patru partide, cum figureaza in proiectul acestui document. Vicepresedintele democrat a cerut, de asemenea, simplificarea structurilor de conducere ale coalitiei si reducerea numarului acestora.
Liderii Aliantei D.A. au discutat despre protocolul coalitiei de guvernare, despre modificarea regulamentului celor doua Camere si despre numirea sefilor de institutii descentralizate. La finalul sedintei, vicepresedintele liberal Teodor Melescanu a declarat ca membrii CNC vor cere Guvernului sa trimita un reprezentant la dezbaterea fiecarui proiect de lege, respectiv ministrul de resort, ministrul pentru relatia cu Parlamentul sau vicepremierul care se ocupa de domeniul respectiv.
CNC a mai hotarat sa ceara Curtii Constitutionale motivarea deciziei pe care a dat-o in cazul solicitarii adresate de presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, referitoare la constitutionalitatea artico-lului 25 din Regulamentul Camerei.
O alta chestiune discutata a fost si diminuarea atributiilor presedintilor Camerelor parlamentare, prin modificarea Regulamentelor interne, si transferul acestor atributii catre Birourile Permanente.