Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, aproape jumatate dintre alegatori ar vota cu Alianta Dreptate si Adevar, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale, dat publicitatii ieri, iar PSD ar obtine doar 22% din voturi. Pe de alta parte, seful statului ramane pe primul loc in preferintele romanilor, urmat de Stolojan si Becali.

Astfel, conform sondajului, 46,7% dintre romani ar vota cu Alianta PNL-PD, 22,1% ar vota cu PSD, iar 10,2% cu PRM, peste 8% dintre respondenti au precizat ca ar alege PNG, 5,3% ar vota cu UDMR si doar 2,4% s-ar pronunta pentru PC. Mai mult, cu PN¥CD ar vota 2,1% dintre respondenti, iar cu Partidul lui Cozmin Gusa 1,5%. In plus, daca PNL si PD ar candida independent, aproximativ 54% dintre votantii Aliantei D.A. ar alege PD, iar pentru liberali ar opta 42,7% dintre alegatori.
Pe de alta parte, daca la alegerile europarlamentare, ce vor avea loc peste cateva luni partidele ar participa singure, nu in coalitii, 29% dintre romani ar vota cu PD, 21,7% ar alege PNL, iar 21,5% s-ar pronunta pentru PSD. La aceste alegeri 9,4% ar opta pentru PRM, 8% pentru PNG, sub 5% dintre cei chestionati au declarat ca ar alege UDMR, iar pentru PN¥CD si PC cate 1,7% din voturile exprimate.

Basescu ramane fruntea clasamentului

La capitolul personalitati politice preferate, potrivit sondajului citat, presedintele Traian Basescu se bucura de increderea a 54% din electorat, fiind urmat cu 38% de Theodor Stolojan si 35% de presedintele PNG, Gigi Becali. Pe locul patru in topul celor mai credibile personalitati politice se afla deputatul independent Mona Musca cu 34 la suta din optiuni, urmat de premierul Calin Popescu-Tariceanu cu 29% si presedintele PSD, Mircea Geoana, cu 27%. Locul sase este impartit de tanarul presedinte liberal al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, cu presedintele PD, Emil Boc, care au fost cotati cu 24% din optiunile electoratului, iar cea de-a saptea pozitie este ocupata de liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, care a obtinut 22 de procente.
Sondajul a fost realizat in perioada 10-16 octombrie, pe un esantion de 1.104 persoane in varsta de peste 18 ani si are o marja de eroare de +/- 3%.