Mediafax informeaza ca presedintele PSD, Victor Ponta, propune, intr-o postare pe blogul personal, o alianta politica, inregistrata juridic, intre PSD si ACD (PNL+PC), care sa inceapa sa functioneze la nivel politic si parlamentar imediat dupa inscriere si la nivel local in termen de maxim 3 luni.
Programul acestei aliante, intitulat "Agenda 2019", cu 12 obiective:
• reinstaurarea mecanismelor democratiei parlamentare;
• reformarea institutiilor statului;
• refacerea sistemului economic al tarii;
• asigurarea fundamentelor statului social;
• depolitizarea administratiei centrale si locale de tip neelectiv;
• refacerea rolului si prestigiului Parlamentului;
• depolitizarea justitiei;
• reforma constitutionala;
• implicarea Romaniei in deciziile UE;
• stabilirea listei de prioritati nationale;
• redimensionarea aparatului administrativ;
• asigurarea bunastarii cetateanului.
Ponta propune ca PSD si ACD sa inregistreze juridic, conform legii partidelor politice si in vederea indeplinirii cerintelor articolului 103 din Constitutia Romaniei, o alianta politica ce isi asuma Agenda 2019.
"Aceasta alianta va avea copresedinti pe presedintele PSD si pe presedintele ACD; termenul de functionare al acestei aliante va fi cel de indeplinire a obiectivelor Agandei 2019", se mai arata in propunerea lui Ponta.
De asemenea, in proiectul lui Ponta se prevede ca PSD si ACD vor forma doua grupuri fundamentale de lucru, unul pentru reforma institutionala si europeana si altul pentru reforma sociala, economica si administrativa.
Grupul de lucru pentru reforma instutionala si europeana va avea ca obiect redactarea in detaliu, punerea in dezbaterea formatiunilor politice componente si in dezbaterea publica, implementarea, monitorizarea si raportarea periodica a stadiului realizarii obiectivelor legate de reinstaurarea mecanismelor democratiei parlamentare, reformarea institutiilor statului, refacerea rolului si prestigiului Parlamentului, depolitizarea justitiei, reforma constitutionala si implicarea Romaniei in deciziile UE. Acest grup de lucru va fi format din cei mai buni reprezentanti ai formatiunilor politice semnatare, din specialisti apolitici si ONG-uri de profil si va fi coordonat de presedintele Aliantei de Centru Dreapta.
Grupul de lucru pentru pentru reforma sociala, economica si administrativa va avea ca obiect redactarea in detaliu, punerea in dezbaterea formatiunilor politice componente si in dezbaterea publica, implementarea, monitorizarea si raportarea periodica a stadiului realizarii obiectivelor legate de refacerea sistemului economic al tarii, asigurarea fundamentelor statului social, depolitizarea, depedelizarea si declientelizarea structurilor administratiei centrale si locale de tip neelectiv, stabilirea listei de prioritati nationale, identificarea si implementarea unui sistem electoral care sa asigure reprezentativitate si, de asemenea, redimensionarea aparatului administrativ.
Componenta nominala, regulamentul de functionare si termenele de realizare a sarcinilor aflate in competenta celor doua grupuri vor fi adoptate de catre conducerile statutare ale formatiunilor politice semnatare, se arata in proiect.
Ponta mentioneaza ca a elaborat proiectul in timpul vacantei, ca este vorba despre un demers personal, care nu implica deocamdata partidul, ca mai sunt de parcurs etape pana la realizarea practica a aliantei.
Liderul PSD spune, de asemenea, ca a discutat despre proiect cu Crin Antonescu.

Candidati comuni pentru presedinte, premier, primari si sefi CJ

Alianta PSD-ACD vor desemna candidati comuni pentru functiile de sef al statului, premier, presedinti ai Camerelor Parlamentului, primari de municipii resedinta de judet, sefi de CJ si vor forma impreuna un Guvern, se arata in propunerea liderului PSD Victor Ponta, postata pe blogul personal.
PSD si ACD, ca formatiuni politice initiatoare ale Agendei 2019, vor lua toate deciziile privind functionarea si realizarea obiectivelor fundamentale in comun, in urma consultarilor, scrie Ponta.
"Acestea se obliga ca la fiecare nivel politic, parlamentar, guvernamental si administrativ, toate deciziile sa se discute si sa se adopte intai in structura statutara a fiecarui partid si apoi la nivel comun corespunzator (respectiv presedinte, secretar general, BPN sau Comitet Executiv, grup parlamentar sau ministerial, consiliu judetean sau local, consiliu national)", se prevede in proiect.
In propunerea lui Ponta se prevede ca PSD si ACD vor desemna candidati comuni pentru alegerile privind functia de presedinte al consiliului judetean si de primar al municipiului resedinta de judet."Sistemul de selectare si desemnare va fi propus de catre un grup de lucru comun coordonat de secretarii generali ai celor doua formatiuni si va fi aprobat de forurile statutare; acest sistem va putea fi extins, daca exista conditii obiective in acest sens, si la candidatii pentru functiile de primar in orase si comune", se arata in material.
De asemenea, presedintele PSD mentioneaza ca PSD si ACD vor avea candidati comuni pentru presedintia Senatului si Camerei Deputatilor si pentru presedintia comisiilor parlamentare
"Sistemul de selectare si desemnare va fi propus de catre un grup de lucru comun coordonat de liderii de grup ai celor doua formatiuni si va fi aprobat de forurile statutare", se mai arata in postarea lui Ponta.
De asemenea, liderul PSD mentioneaza, in proiect, ca PSD si ACD vor avea un candidat comun pentru functia de presedinte al Romaniei in persoana care indeplineste cel mai bine asteptarile electoratului si va milita pentru indeplinirea obiectivelor agendei 2019.
"Sistemul de selectare si desemnare va fi propus de catre un grup de lucru comun coordonat de presedintii de onoare ai celor doua formatiuni si va fi aprobat de forurile statutare. PSD si ACD vor avea un candidat comun pentru functia de prim ministru. PSD si ACD vor forma un guvern comun; structura si componenta guvernului va fi propusa de un grup de lucru coordonat de catre presedintii celor doua formatiuni si va fi aprobat de forurile statutare", se mai arata in proiect.