Alianta PNL-PD ar putea efectua, la inceputul saptaminii, prima remaniere a actualului Guvern, printre cei care ar putea sa-si piarda posturile figurind Mircea Cinteza, Ionut Popescu si Cristian David (PNL), precum si Sulfina Barbu, Ene Dinga, Gheorghe Dobre si Gheorghe Seculici (PD). Surse din cadrul actualei puteri au declarat ca subiectul remanierii a fost discutat simbata, intre premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu. Potrivit acelorasi surse, Basescu ar fi respins propunerea lui Tariceanu de a-l inlocui pe Ionut Popescu cu Sebastian Vladescu. Ca atare, este posibil ca liberalii sa renunte la remanierea ministrului Finantelor, insa decizia finala se va lua astazi dimineata, in sedinta Biroului Permanent Central (BPC) al PNL. De asemenea, Tariceanu i-ar mai fi propus presedintelui sa accepte remanierea ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, insa Basescu nu ar fi fost de acord nici cu aceasta idee. Discutiile finale pe tema remanierii vor avea loc astazi dimineata, in cadrul Biroului Permanent National al PD si BPC al PNL. Pe linga remanierea ministrului Mediului, Sulfina Barbu si a ministrului Integrarii, Ene Dinga, se mai vorbeste despre posibila inlocuire a vicepremierului PD Gheorghe Seculici, care nu are activitate.
Remanierea lui Seculici este insa dificila din doua motive: in primul rind este sustinut de Basescu si, pe de alta parte, daca ar fi schimbat, el ar fi al treilea ministru PD remaniat, in conditiile in care liberalii nu vor inlocui, efectiv, mai mult de doi ministri. Initial, liberalii aveau in vedere inlocuirea a trei ministri, respectiv Ionut Popescu, Mircea Cinteza si Mona Musca. Democratii s-au declarat insa profund nemultumiti, afirmind ca Mona Musca a demisionat din Guvern, deci nu poate fi inclusa in remaniere. Surse din PNL sustin ca Tariceanu nu a trimis, pina acum, la Cotroceni, propunerea de inlocuire a Monei Musca, la Cultura, cu Adrian Iorgulescu, tocmai pentru a considera aceasta schimbare de ministri ca fiind remaniere.
in PD, singurul care este sigur ca va fi schimbat este Ene Dinga, asteptindu-se discutiile din conducerea partidului, la care se va tine cont si de dorintele sefului statului. O restructurare a Guvernului sau schimbarea compozitiei politice a echipei guvernamentale presupune aprobarea modificarilor in Parlament, potrivit Constitutiei. in cazul in care partidele coalitiei isi vor schimba doar titularii de portofolii pastrind ministerele nu este necesara aprobarea Parlamentului. Toate numirile in functii sint facute de presedintele Traian Basescu, care are astfel ultima decizie in procedura de schimbare a ministrilor.