Gata cu debandada si cu absentaismul care i-a facut celebrii pe alesii nostri. Mai-marii Partidului National Liberal s-au gandit ca e momentul sa puna piciorul in prag si sa ii traga de urechi pe chiulangii. Astfel, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca partidul va face publice listele cu parlamentarii care absenteaza de la dezbaterile din Senat si Camera Deputatilor.

„Trebuie sa spun cu regret, cu amaraciune, ca unii dintre colegi nu-si inteleg rolul in aceasta dezbatere si creeaza dificultati atat adoptarii proiectului de buget, cat si de ordin politic in ceea ce inseamna functionarea arcului majoritar“, a declarat Tariceanu. Vestea menita sa le provoace cosmaruri parlamentarilor care decideau sa isi prelungeasca somnul de dimineata pe banul public sau care isi gaseau ceva de facut exact atunci cand trebuia sa dea cu subsemnatul in Parlament are si o parte buna: PNL nu a hotarat inca data la care aceste informatii vor fi facute publice. Liderii PNL au hotarat, de asemena, ca de monitorizarea absentilor sa se ocupe liderii grupurilor parlamentare. Reamintim ca seful Executivului le-a cerut, la sfarsitul saptamanii trecute, parlamentarilor majoritatii sa participe la dezbaterile din legislativ pe marginea proiectului de buget pentru 2006, dupa ce o parte dintre acestia a absentat de la lucrari. Presedintele PNL le-a atras atentia parlamentarilor Coalitiei guvernamentale ca „nu se poate face o dezbatere a bugetului in absenta deputatilor si senatorilor majoritatii“. In alta ordine de idei, pentru a spulbera definitiv orice urma de indoiala in ceea ce priveste bunul mers al Aliantei D.A., premierul Tariceanu a afirmat ca Alianta nu este in pericol, iar modificarea protocolului in baza caruia aceasta functioneaza nu se pune in prezent in discutie, liberalii si democratii convenind sa nu mai alimenteze razboiul declaratiilor in care s-au angajat in ultimele saptamani. „Nu exista subiecte pe care sa nu le putem discuta. Avem o relatie foarte buna, as spune o relatie amicala, de intelegere si de aceea, sunt convins ca aceia care isi fac iluzii ca Alianta D.A. se destrama sau ca relatiile intre PNL si PD s-ar putea deteriora se insala profund“, a declarat Tariceanu dupa sedinta Biroului Permanent Central al PNL. In consecinta, presedintele PNL a dat asigurari ca in urmatoarea perioada dialogurile prin intermediul presei vor inceta.

Boureanu nu vede prea roz viitorul PNL

In contrast, deputatul liberal Cristian Boureanu a propus luni Biroului Permanent Central al PNL realizarea, pana la 1 februarie 2006, a unui amplu sondaj de opinie national pentru a se afla pozitia partidului si cauzele care au dus la declinul acestuia pe esicherul politic. Boureanu a inaintat, cu aceasta ocazie, o analiza in care a lansat o serie de atacuri dure la adresa conducerii partidului, a membrilor Biroului Permanent Central al PNL, pe care i-a acuzat ca refuza sa consulte agenda electoratului. Reiterand faptul ca erodarea in primul an de mandat este fara precedent pentru un partid aflat la putere dupa 1990, deputatul liberal spune ca, daca nu vor fi organizate alegeri anticipate pana in anul 2008, Alianta D.A. ar putea obtine nu mai mult de 15-20% la alegerile parlamentare, iar daca PNL decide sa candideze in afara Aliantei risca sa piarda reprezentarea in legislativ. Boureanu mai sustine ca ar exista proiecte politice alternative de transformare a PNL intr-un partid de nisa, cu pondere electorala mica, a carui existenta „se bazeaza pe controlul unor resurse economice si mediatice importante“. In opinia sa, PNL a dat dovada de maxima inflexibilitate in privinta fuzionarii cu PD si se apropie ca pozitie de PSD prin adversitatea fata de presedintele tarii.