Rezultatul politicii duplicitare a Guvernului Boc, realizat prin alianta PD-L+UDMR: maghiara, limba oficiala in Tinutul Secuiesc si liber luni, la Parlament de ziua nationala a Ungariei. Trei sute de primari si alesi locali din Covasna, Harghita si Mures au participat, vineri, la cea de-a doua adunare a alesilor locali din secuime. Prin hotararea adoptata, ei vor ca orice cetatean din acea zona sa aiba dreptul sa foloseasca limba maghiara liber si in aceleasi conditii cu limba oficiala a statului.
Adunarea de la Sfantu Gheorghe a fost a doua dupa cea din luna septembrie a anului trecut, cand participantii au decis sa organizeze referendumuri locale pentru autonomia teritoriala. In urma hotararilor Adunarii, orice cetatean care locuieste intr-unul dintre judetele Covasna, Harghita si Mures are dreptul sa foloseasca limbile romana si maghiara, atat in scris cat si oral.
Decizia celor 300 de reprezentanti ai secuimii vine dupa ce conducerea Consiliului National Secuiesc s-a plans de mai multe ori ca exista restrictii si discriminari in ceea ce priveste folosirea limbii maghiare. Presedintele Consiliului a dat ca exemplu situatia in care un cetatean se adreseaza unei autoritati in limba maghiara si i se raspunde frecvent in romana sau nu i se accepta o cerere scrisa in maghiara.
Politicienii romani sustin, insa, ca decizia membrilor Consiliului Secuiesc incalca prevederile Constitutiei. Reprezentantii PSD vorbesc chiar despre o actiune pusa la cale de UDMR (aliatul la guvernare al PD-L, partidul prezidential).
Primarii si consilierii din cele trei judete au votat in unanimitate si instituirea zilei de 15 martie ca sarbatoare oficiala in Tinutul Secuiesc. Fiindca adunarea nu a avut un caracter juridic, hotararile secuilor vor fi propuse spre aprobare Parlamentului.
Primarii si alesii locali mai vor sa inainteze catre Parlamentul European un memorandum prin care sa ceara numirea unui raportor european pentru Tinutul Secuiesc.
Majoritatea PD-L+UDMR a mai inregistrat o premiera, in Parlamentul Romaniei: luni, 15 martie, cele doua Camere ale Legislativului nu lucreaza in plen, asa cum era normal. Alesii sunt in teritoriu, pentru ca parlamentarii udemeristi, aliatii pedelistilor, sa poata sarbatori ziua nationala a Ungariei!