Desi principalii actori politici au negociat "la greu" in aceste zile, o oarecare clarificare a scenei politice romanesti intarzie sa apara. Social-democratii "au facut carare" intre Cotroceni si Victoria, nehotarati inca asupra variantei din care ar avea mai mult de castigat. Motiv pentru care presedintele Traian Basescu a invitat partidele parlamentare la consultari pentru formarea unui guvern PNL-PD-PLD.

Dupa actiunea, reusita de aceasta data, de depunere in Parlament a motiunii de cenzura la adresa Guvernului, democratii au trecut la atac si l-au invitat pe Mircea Geoana la un sfat de taina, pentru a discuta soarta Cabinetului Tariceanu II. Conform unor surse din ambelor formatiuni, liderii celor doua partide au abordat tema unei posibile sustinerii PSD a motiunii de cenzura PD, insa Geoana a avertizat ca social-democratii nu vor sustine demersul democratilor. PSD a venit insa la negocieri cu o alta varianta de "capat de drum" pentru Guvernul Tariceanu, si anume depunerea unei alte motiuni de cenzura in urmatoarele doua saptamani, de data aceasta din partea PSD. In replica, democratii si-au aratat disponibilitatea de a sustine ei noua motiune propusa de PSD. Totusi, social-democratii nu sunt dispusi sa initieze o motiune doar... de dragul democratilor. PSD s-a aratat mai degraba interesat de asumarea guvernarii si de sustinerea pe care o pot avea din partea PD in vederea formarii unui executiv cu un potential prim-ministru in persoana liderului Geoana.
Pe de alta parte insa, democratii le-au spus liderilor PSD ca nu se vor retrage din functiile de conducere pe care le detin in administratia locala, invocand si legea in vigoare, care ii avantajeaza. Sursele amintite sustin ca discutia s-a incheiat fara nicio intelegere intre parti, concluziile fiind la fel de neclare precum premisele. Totodata, si presedintele Basescu s-ar fi intalnit cu Geoana, discutia avand ca subiect formarea unei majoritati parlamentare transparente, care sa sustina un Executiv, din care premierul sa fie exclus. De altfel, presedintele Basescu a invitat partidele vineri, 8 iunie, la o noua runda de negocieri in vederea identificarii unui "premier care sa prezinte Parlamentului o echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD", se specifica in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Incercare de troc si la Palatul Victoria

Nici liberalii nu stau degeaba si-i curteaza asiduu pe social-democrati. Grijuliu sa contracareze posibilele oferte venite de la Cotroceni, premierul l-a invitat si el la masa negocierilor pe Geoana. Potrivit unor surse participante la intalnire, liderii PSD ar fi sugerat ca o propunere de participare la guvernare le-ar conferi liberalilor sustinerea parlamentara dorita, insa premierul ar fi refuzat oferta pe motiv ca un guvern PNL-PSD "nu ar da bine" si s-a exprimat in favoarea mentinerii situatiei. Nemultumiti, social-democratii au replicat ca "PD este mai generos", deoarece le-ar fi garantat chiar un Executiv condus de Mircea Geoana, daca vor contribui la debarcarea lui Tariceanu.