Migratia politica ar putea fi diminuata in viitor. Primul pas s-a facut ieri, cand deputatii au decis ca, in cazul in care consilierii locali demisioneaza sau sunt exclusi din partidul pe listele caruia au candidat, acestia isi pierd mandatul.

Deputatii au adoptat ieri, in sedinta de plen, cu majoritate de voturi, propunerea legislativa a Partidului National Liberal privind statutul alesilor locali. Astfel, consilierii locali care demisioneaza sau sunt exclusi din partidele pe listele carora au candidat isi vor pierde mandatul. Consilierii pot ataca in termen de zece zile o hotarare in acest sens la instanta de contencios administrativ.
Alte cazuri in care mandatul de consilier inceteaza sunt schimbarea domiciliului, imposibilitatea exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de sase luni consecutive, constatarea dupa validarea mandatului ca alegerea s-a facut printr-o frauda electorala, condamnarea prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la o pedeapsa privativa de libertate, punerea sub interdictie judecatoreasca.
Initiatorii a€“ parlamentarii PNL Relu Fenechiu si Dan Motreanu a€“ si-au motivat proiectul de lege aratand ca trebuie stopata migrarea politica a alesilor locali de la un partid la altul, fiind necesara asigurarea unei stabilitati la nivelul administratiei publice locale.
O initiativa legislativa asemanatoare a avut vicepresedintele PD Ioan Oltean, initiativa care, si din cauza votului negativ al liberalilor, a fost respinsa. Din acest motiv, Oltean declara saptamana trecuta ca PNL da dovada de inconsecventa in problema migratiei politice, deoarece a facut front comun cu PSD si UDMR pentru respingerea proiectului sau de lege pe aceasta tema. Deputatul PD promovase o propunere legislativa care viza pierderea calitatii de consilier local, judetean, primar si viceprimar daca o anumita persoana a parasit partidul pe listele caruia a obtinut demnitatea respectiva, din motive imputabile acestei persoane. Ieri insa, initiativa liberala a avut castig de cauza. Ei au castigat astfel un punct in lupta pe care o duc cu aliatii lor democrati in ceea ce priveste intaietatea in promovarea unor initiative legislative.