"Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul UE nu agreeaza ideea organizarii de scrutinuri consultative in statele membre in acelasi timp cu alegerea reprezentantilor acestora in PE", se arata intr-o declaratie a euroobservatorului PSD Valeriu Zgonea, data ieri publicitatii. El spune ca simpla consultare a tratatelor in vigoare ale Uniunii Europene, la care Romania este parte, este edificatoare in acest sens.
"La alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European, ca de altfel in toate tarile in care s-a efectuat acest tip de scrutin, pot participa si cetateni europeni rezidenti in statul respectiv. In cazul in care aceste alegeri ar avea loc inainte de data aderarii, cetatenii europeni rezidenti in Romania nu ar avea dreptul de a alege si de a fi alesi, Romania nefiind inca stat membru al Uniunii Europene", spune deputatul PSD.
"Tratatul de la Nisa stabileste cetatenia europeana (a Uniunii). Orice persoana ce detine nationalitatea unui stat membru este cetatean al Uniunii. Aditional, orice cetatean al Uniunii rezident intr-un alt stat al Uniunii, a carui nationalitate nu o detine, are dreptul de a alege si a fi ales la alegerile Europene sau municipale in statul membru in care este rezident, in aceleasi conditii ca si un cetatean nascut in acel stat", a explicat deputatul PSD.
Valeriu Zgonea precizeaza ca Romania nu poate stabili data alegerilor pentru desemnarea reprezentantilor in Parlamentul European decat dupa ce va deveni membru deplin al Comunitatii Europene. (C.A)