Alegerile pentru desemnarea europarlamentarilor vor fi organizate la 13 mai 2007, data fiind aprobata in sedinta de ieri a Guvernului. Presedintele Traian Basescu a promulgat in urma cu o saptamana Legea privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European (PE), dupa ce actul a fost adoptat de Camera Deputatilor cu 270 de voturi "pentru" si 29 de voturi "impotriva".
Legea prevede ca europarlamentarii vor fi alesi pe baza de scrutin de lista inchisa si candidaturi independente, iar mandatul lor va fi de 5 ani.
Pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in PE va fi constituita o singura circumscriptie electorala, pragul electoral va fi de 5 %, listele de candidati depuse de partidele politice si organizatiile si aliantele politice trebuie sustinute de 200.000 de alegatori, iar candidatul independent va putea participa individual la alegeri daca este sustinut de cel putin 100.000 de alegatori.
Fiecare partid politic, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, alianta politica sau alianta electorala care participa la alegerile pentru Parlamentul European poate depune numai o singura lista de candidati la nivel national.
La primele alegeri pentru Parlamentul European organizate in Romania, adica la 13 mai, in scopul exercitarii dreptului de vot si de a fi alesi ca membri din Romania in Parlamentul European, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene au obligatia de a prezenta o declaratie pe proprie raspundere ca nu si-au exercitat dreptul de vot si de a fi alesi in alegerile pentru Parlamentul European organizate in 2004.
Persoanele eligibile comunitar care candideaza in cadrul alegerii membrilor din Romania in Parlamentul European trebuie sa prezinte, odata cu propunerea de candidatura, un certificat in traducere oficiala, eliberat de autoritatea competenta din statul al carui cetatean este, care sa ateste ca nu a fost lipsit de dreptul de a fi ales in acel stat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.