Initiativele in domeniul reformei politice incepute in cursul anului trecut vor constitui temele dezbaterii publice si in 2006. Unul dintre subiectele care au bulversat scena politica in 2005 a fost cel referitor la trecerea la un parlament unicameral si, conex, cel al introducerii votului uninominal. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a inclus aceste obiective intre prioritatile reformarii clasei politice romanesti si s-a aratat convins de sprijinul popular pe care l-ar avea initiativele.
La doar cateva saptamani, insusi presedintele Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala in SUA, si-a exprimat intentia de a promova proiectul instituirii parlamentului unicameral. ßeful statului a explicat ca, dupa ce Romania va deveni membru al UE, deciziile Parlamentului European vor trebui trecute si prin cele doua Camere ale Legislativului de la Bucuresti, iar procesul de legiferare devine astfel extrem de complicat. Acestui argument Traian Basescu i-a adaugat si unul de natura financiara - o singura Camera legislativa va necesita cheltuieli mai mici decat doua astfel de foruri.
Basescu si-a propus sa realizeze trecerea la sistemul unicameral prin organizarea unui referendum pe aceasta tema, care sa aiba loc concomitent cu alegerile europarlamentarilor romani. Lucru care ar putea fi programat la inceputul verii sau la inceputul toamnei acestui an.
Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime prin referendum vointa cu privire la probleme de interes national. Numai ca legea actuala pivind organizarea referendumului nu incadreaza in zona problemelor de interes national si schimbarea structurii Parlamentului. Traian Basescu a organizat consultari cu toate partidele parlamentare pe marginea temei parlamentului unicameral. Din arcul guvernamental, doar democratii au fost cei care au sprijinit neconditionat propunerea sefului statului. Cat priveste Opozitia, PSD a decis sa nu participe la discutii, declarandu-se ofensati de comportamentul presedintelui tarii.
La randul ei, societatea civila s-a declarat de acord cu introducerea votului uninominal, dar sustinerea pentru parlamentul unicameral nu a fost la fel de ferma.
Cu toate acestea, social-democratii au declansat un proces de strangere de semnaturi pentru sustinerea parlamentului unicameral si a votului uninominal, care nu au fost deocamdata folosite in nici un mod. Ramane o tema politica pentru 2006 stabilirea modalitatii de introducere a reformei sistemului politic romanesc. (Narcisa Petre)