Zeci de mii de hectare de teren arabil pe care s-au facut lucrari toamna trecuta si in aceasta primavara au fost acoperite de ape, Dunarea si ploile torentiale distrugand o parte din munca agricultorilor doljeni.
Dupa ce furia Dunarii s-a domolit, iar cursul Jiului s-a stabilizat, oficialii au contabilizat peste 20.000 de hectare de teren arabil afectate de inundatii. "E bine si nu prea. Putem insa spune ca e o situatie oarecum normala, luandu-se in considerare conditiile meteorologice cu care s-au confruntat producatorii agricoli, in aceasta primavara", a declarat Cristina Vladu, purtatorul de cuvant al DADR Dolj.
Ca si culturi, anul acesta, in topul preferintelor producatorilor agricoli olteni au stat porumbul, cultivat pe o suprafata ce depaseste 100.000 de hectare, si floarea-soarelui, cultivata pe o suprafata de peste 30.000 de hectare.
Afectate de inundatii au fost si o parte din cele aproape 175.000 de hectare de teren arat si cele aproximativ 190.000 de hectare unde s-au efectuat fertilizari. Oficialii doljeni spera ca suprafetele aflate sub luciul apei sau cele care au exces de umiditate sa fie redate agriculturii. Potrivit informatiilor primite de la DADR Dolj, daca apele se retrag pana pe 15 iunie, peste 4.700 de hectare de teren mai pot fi insamantate cu porumb extratimpuriu sau cu soia.