Romania este a tuturor romanilor, indiferent de etnie, si nu a europarlamentarului Laszlo Tokes sau a presedintelui Traian Basescu, a afirmat miercuri presedintele PSD, premierul Victor Ponta, la evenimentul de lansare a candidatilor USL pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.
"In timp ce noi suntem aici, nu departe, in cladirea Parlamentului, doi buni prieteni ai presedintelui Basescu si ai PDL - europarlamentarul Laszlo Tokes si primul-ministru maghiar, Viktor Orban, - vorbesc despre federalizarea Romaniei. Trebuie sa spunem clar ca Romania este a tuturor romanilor, indiferent de etnia lor, a maghiarilor, a romilor, a tuturor, dar nu este nici a lui Laszlo
Tokes, nici a lui Traian Basescu, ca sa o vanda mai departe, ca sa stea el la putere. Trebuie sa ne gandim la modul in care Romania se va organiza ca o tara europeana, care isi respecta alesii locali, cetatenii. (...) Eu cred ca puterea trebuie sa fie in toate judetele Romaniei, de acolo de unde dvs. veniti, in toate regiunile Romaniei, trebuie sa fie a celor care sunt alesi de dvs., nu doar a unui guvern care vine, isi face datoria, dar nu este stapanul dvs. si care in niciun caz nu trebuie sa fie in mana unui presedinte pe care romanii nu-l mai vor si care crede ca poate sa conduca in continuare Romania impotriva romanilor. Sunt schimbari importante si va cer sprijinul pentru a merge mai departe cu aceste schimbari. Vreau sa mergem inainte, sa ducem pana la capat aceste schimbari", a spus presedintele PSD.
El a avut un mesaj si pentru participantii la Congresul Partidului Popular European, care se desfasoara la Bucuresti.
"Vreau sa exprim, ca o gazda, in numele dvs., sa le spun ‘bun venit‘ primilor-ministri, oficialilor europeni care se afla astazi la Bucuresti intr-o alta cladire. Ei trebuie sa auda de la dvs., de la romani, ce gandesc romanii despre cei cu care stau la masa, despre Basescu si PDL", a afirmat Ponta in timp ce participantii la manifestare au huiduit.
Presedintele PSD a subliniat ca "niciodata o tara nu este umilita decat daca exista cozi de topor aici, in tara, niciodata o tara nu este infranta decat daca are, aici, in tara, oameni care o vorbesc de rau".
"USL, guvernul nostru, Parlamentul, noi toti ca romani, suntem europeni, ne-am castigat acest drept, suntem mandri ca suntem europeni si vrem sa ne comportam ca cetateni europeni egali cu toti ceilalti. Vreau sa transmit acest mesaj si vreau sa cred ca nimeni nu va mai spune de aici, din Romania, ca suntem cetateni de mana a doua, ca trebuie sa fim pedepsiti din afara tarii, ca trebuie sa fim trasi la raspundere din afara tarii si sunt convins ca romanii au capacitatea si merita sa fie cetateni europeni. Fiti convinsi ca ne vor respecta si ne vor trata cu respect daca noi insine credem lucrul acesta despre noi", a adaugat presedintelePSD.
El a reamintit ca Romania se bazeaza pe o crestere economica, nu prin taierea salariilor, pensiilor si a ajutoarelor pentru cei dezavantajati, ci folosind potentialul extraordinar pe care il are din energie si agricultura.
"Ne batem joc de ceea ce Dumnezeu ne-a dat, de ceea ce oameni din aceasta tara pot sa faca. Propun sa nu mai taiem pensii si salarii, ci sa investim si sa avem locuri de munca. (...) Vreau sa stabilim infrastructura de care avem nevoie, nu de piscine in sate fara curent electric, nu de piste de schi unde nu e niciodata zapada. (...) Udrea, Sulfina Barbu si Lazaroiu si-au batut joc de banii europeni ai romanilor si acum incercam sa reparam ceea ce au facut ei, dar acest lucru trebuie sa-l facem printr-o administratie moderna. Am invatat din alte tari in care administratia functioneaza mai bine decat in Romania ca nu e suficient sa tai numarul de functionari. Trebuie sa ne propunem, in sfarsit, o administratie competenta, care sa raspunda asteptarilor populatiei si cerintelor unei administratii moderne", a afirmat premierul, care a adaugat ca nu poate fi asigurat viitorul tarii daca educatia si sanatatea nu sunt considerate domenii importante.