Liberalii au, in aceste zile, "meciuri" fierbinti cu democratii. Pe langa postura jenanta in care i-a pus Dinu Patriciu prin declaratia cum ca ar fi "cotizat" si la PSD, liberalii trebuie sa tina piept atat atacurilor din afara partidului, cat si din interior, dar sa-si vada si de activitatea de zi cu zi, una dintre cele mai importante preocupari, pe langa integrarea in UE, fiind si aceea a turismului romanesc. Iar in aceasta privinta, liberalii sunt de acord cu agentiile de turism, in sensul ca, potrivit consilierului judetean Victor Manea, "este necesar, daca nu neaparat, reinfiintarea Ministerului Turismului, macar infiintarea unui secretariat de stat in turism". Pe de alta parte insa, Victor Manea a declarat, in cadrul unui interviu acordat "Replica" de Constanta, ca greseala a pornit in '90, de la Dan Matei Agathon, fostul ministru al Turismului, pe vremea caruia nici un hotel nu a fost dat vreunei mari companii, iar acum este aproape imposibil de indreptat situatia. Ingrijorarea liberalilor fata de problema turismului este cu atat mai mare cu cat noul sef al Autoritatii Nationale pentru turism este Remulus Buzdun, membru in Biroul Executiv al PNL Constanta. si tot legat de PNL, Victor Manea a abordat, in cadrul aceluiasi interviu, si subiectul sensibil al momentului pentru PNL: Dinu Patriciu.

Reporter: Domnule consilier, agentiile din turism sustin necesitatea reinfiintarii Ministerului Turismului, pentru o mai buna gestionare a situatiei de pe litoral. Credeti ca au dreptate, se impune acest lucru?
Victor Manea: Din punctul meu de vedere este necesar, daca nu neaparat, reinfiintarea Ministerului Turismului, macar infiintarea unui secretariat de stat in turism, asta daca vrem ca turismul sa aiba o pondere importanta in economia nationala. Autoritatea Nationala in Turism ar putea fi transformata intr-o forma de secretariat de stat care sa raspunda direct in fata premierului. PSD a gresit atunci cand a modificat structura. Dar, si daca ar fi operata schimbarea despre care v-am vorbit, nu cred ca s-ar mai putea imbunatati lucrurile. Din pacate, au fost facute prea multe alte greseli.
Rep.: La ce greseli, mai exact, va referiti?
V.M.: La cele structurale. S-au facut greseli structurale din '90 incoace. Greseli de fond, nu forma, asa incat, la ora actuala, nici o mare companie de turism sau nici un lant hotelier nu are pe litoralul romanesc unitati hoteliere sau actiuni, spre deosebire de Bulgaria - de exemplu -, acolo unde nemtii TUI si Neckerman sunt prezenti. si tocmai pentru ca au actiuni in turismul din Bulgaria nu vad de ce TUI sau Neckerman ar aduce turisti in Romania pana nu satureaza necesitatea de clienti pentru hotelurile lor unde sunt proprietari sau actionari, iar apoi... cei care raman e posibil sa-i mai dirijeze si catre noi. Dar atat. Asta se intampla pentru ca noi am preferat "sa nu ne vindem" strainilor si sa n-avem dupa aceea bani sa facem turism, sa aducem turisti...Avem hoteluri construite, marea majoritate, inainte de '89, hoteluri care nu ofera confort sporit activitatilor adiacente cazarii si nici camerele nu au habitat corespunzator. Concluzia: greseala fundamentala este aceea ca Agathon, fostul ministru al Turismului, a vandut hotelurile ceausiste unora care le tin acum inchise. Au pus mana pe hoteluri firme care n-au facut in viata lor turism.
Rep.: Desi nu mai poate fi dat timpul inapoi, dumneavoastra ce credeti ca ar fi trebuit sa facem? Sa fi urmat modelul bulgarilor?
V.M.: Da. Sau, mai bine dadeam unora ca cei de la TUI fara bani hotelurile, dar priveam spre viitor, spre avalansa de turisti care vin la mare si cheltuie bani. Asta mai ales in sudul litoralului, acolo unde este dezastru, acolo unde Agathon a vandut cele mai multe active unora care nu au avut nici un interes sa faca turism...
Rep.: Pe langa toate aceste aspecte, domnule consilier, suntem acuzati ca e mizerie la noi. Asta a fost una dintre concluziile unui seminar in cadrul caruia s-a discutat de ce nu mai vin nemtii pe litoralul romanesc...
V.M.: Chestia asta cu litoralul mizerabil tine si de educatia fiecaruia. Ca nu sunt cosuri de gunoi - Ok, nu sunt. Dar daca avem gunoaie, nu pot fi adunate intr-o punga si aruncate acolo unde este de gasit un cos? Cu toate lucrurile astea de care suntem acuzati, cu toate greselile, cu toate neimplinirile si lucrurile care lasa de dorit, sa stiti ca la noi terasele arata bine si nu este chiar scump fata de altii... Iar plajele, potentialul nostru ca litoral este enorm. Concluzia este insa ca nu are cine sa ne aduca turisti. Asta pentru ca, repet, nu am dat nimic - din hoteluri - celor de la TUI, Neckerman, Kempinschi.
Rep.: Mai poate fi facut totusi ceva pentru revigorarea turismului?
V.M.: Singura sansa este ca pe ce mai avem virgin - in Delta, pe malul Dunarii, in localitatile Corbu sau 23 August - sa chemam marile companii sa investeasca in turism. In rest, ne putem duce cu un brat de pliante si cu avioane cu tot, ca tot n-are cine sa ii aduca pe turisti. In Romania, nu plajele sunt de vina - plajele noastre sunt superbe. Hotelierii ar trebui sa bata Europa si sa stea de vorba cu agentiile si sa aduca turisti. Ca altceva... si la capitolul investitii, din cate s-a demonstrat, hotelierii nostri nu au bani. De aceea, trebuie facut un efort national. Ar trebui sa fim mai amabili cu turistii, sa echilibram balanta calitate/pret. Dar, avand un sezon doar de o luna de zile, ii inteleg si pe hotelierii care au preturi mari pentru ca vor sa-si acopere cheltuielile, salariile angajatilor...
Rep.: Dar, pe langa toate acestea, trebuie sa recunoasteti ca exista o statiunea de pe litoralul romanesc care arata foarte bine si careia ii merge bine - statiunea Mamaia. si ar mai fi cateva exemple...
V.M.: Da, dar pentru acum. Peste catva timp lucrurile nu vor mai fi chiar atat de roz... Mazare, in loc sa lase malul lacului unor companii care sa se ocupe de agrement, a vandut terenul si au fost construite blocuri. Avem ori statiunea ori cartier cu blocuri?! si-a batut joc de Mamaia. El, care este iubitor de agrement trebuia sa se gandeasca si la turisti, la ce posibilitati de agrement au sau nu in statiune... Turistul vrea distractie, yachturi pe lac, terase frumoase, fara inaltime, ca sa vada din hotel apusul soarelui pe lac... Mamaia este o statiune frumoasa, stricata de Mazare. Pana si comunistii, cat erau ei de tampiti, au lasat lacul in pace, privelistea... Nu a avut o strategie si s-a gandit la bani rapizi. Dar, pe termen mediu si lung, Mamaia va fi un cartier in care se va face, din cand in cand, si turism. Cu toate pavelele luminate si palmierii care iarna se usuca, Mamaia isi va pierde din farmec cu toate acele constructii de locuinte si vile, si asta pentru ca municipiul Constanta nu are un Plan Urbanistic General bine definit.
Rep.: Lasand deoparte insa subiectul turism si statiunea Mamaia, domnule Manea, ce ne puteti spune despre situatia creata in cadrul Partidului National Liberal, partid din care faceti parte, de catre Dinu Patriciu, cel care a recunoscut ca a dat bani nu doar PNL, ci si PSD?
V.M.: Din punctul meu de vedere, Patriciu nu si-a urmarit decat interesul personal si, oricum, el nu a fost un model pentru mine de urmat. si-a pus interesul personal deasupra intereselor partidului si marele nostru noroc este ca el nu are o influenta prea mare in PNL.
Rep.: stiti ca pe aceasta tema si Valeriu Stoica s-a grabit sa dea sfaturi PNL...
V.M.: Nu, Valeriu Stoica nu poate sa comenteze acest subiect, atata timp cat el, ca si liberal din cate declara si declara, a semnat un protocol, in 2001, cu PSD. Ca dai bani sau faci pact cu PSD si apoi ataci propriul Guvern, in loc sa ii oferi liniste sa lucreze, e comparabil cu Patriciu. si Valeriu Stoica, si Dinu Patriciu isi urmaresc propriile interese, nu cele de partid, nu cele nationale. Stoica este un bun avocat, un bun profesionist, l-am cunoscut bine, am fost alaturi de el o perioada, pana a reusit sa semneze protocolul cu PSD. Insa, revenind la Patriciu, nu pot adauga decat ca a gresit, ca, desi in strainatate oamenii de afaceri dau bani la mai multe partide, aici situatia era alta, el avea o responsabilitate fata de PNL, asta cu atat mai mult cu cat era presedintele PNL Prahova.